PDA

Zobacz pełną wersję : [KERNEL][I9001]Cranium Kernel V6- OC/UV by sakindia123 z XDA



Landor
11-01-2012, 20:40
Przedstawiam nowy kernel zrobiony przez użytkownika sakindia123 z forum XDA, oryginalny temat tu: [KERNEL]★Cranium Kernel V6- OC/UV | 12 Govs/ 5 I/o |Much More!★ - xda-developers ([Only registered and activated users can see links])
Oparty na kernelu od manveru0 z paroma dodatkami i zmianami:
Nowe zarządzanie procesorem (użycie aplikacji NO-FRILLS i SET-CPU do kontroli procesora)
Nowy harmonogram wejścia/wyjścia.
Nowy harmonogram połączeń z internetem.
Wgrane najnowsze patche Samsunga.
Wsparcie init.d Wsparcie własnych animacji startowych.
Czysty cache.
I wiele, wiele innych patchy ;)

Pliki do pobrania spakowane w załączniku:
Cranium Kernel v6 1900 MHz.zip
Cranium Kernel v6 1930 MHz.zip
Cranium Kernel v6 1996 MHz.zip
Cranium Kernel v6 2016 MHz.zip

Instalacja:

1. Kopiujemy wybrany plik .zip na kartę SD telefonu.
2. Uruchomić telefon w trybie Recovery (trzeba mieć FeaMod Recovery) jak i skąd o tym tu: [MOD][CWM][9001] CWM Recovery based FeaMod Recovery. ([Only registered and activated users can see links])
3. Wybieramy opcję install zip from sdcard i gotowe.

Dychowski
11-01-2012, 20:41
Rzeczowo i po naszemu opisane , plusik poleciał Krakusie ;]

edde13
12-01-2012, 06:17
próbował ktoś? jak bateria i grzanie się?

theo_boss
12-01-2012, 08:05
próbował ktoś? jak bateria i grzanie się?

Wiadomo, bateria będzie się sZybciej rozładowywała im wyższe taktowanie.

A od siebie: można to bezpiecznie wgrać na broodRom rc2? Mogę coś zwalić przy wgraniu?

Wysłane z mojego GT-I9001 za pomocą Tapatalk

Landor
12-01-2012, 08:32
Wiaodmo, bateria będzie się sZybciej rozładowywała im wyższe taktowanie. A niekoniecznie, jeśli będzie undervolting, czyli zmniejszenie napięcia układu, to może nawet pracować dłużej. To samo z temperaturą, im mniejsze napięcie tym niższa temperatura.

A od siebie: można to bezpiecznie wgrać na broodRom rc2? Mogę coś zwalić przy wgraniu? Tak, można do BroodROMu RC2.
Oczywiście, że możesz "zwalić" np. procesor... Wszelkie OC robisz na swoją odpowiedzialność.

Landor - wysłane za pomocą TapaTalk.

theo_boss
12-01-2012, 08:49
Ale jak mogę zepsuć? Jaką paczkę polecasz do wgrania? Ta metoda wygrywania jest bezpieczna?

Wysłane z mojego GT-I9001 za pomocą Tapatalk

Landor
12-01-2012, 09:21
Każda zmiana softu na własną rękę wiąże się z potencjalnymi uszkodzeniami i utratą gwarancji. Wgrywasz to co Ci się podoba. Tych kerneli nie testowałem. Sam używam kernela FeaMod OC/UV do 1804 MHz. Przy dużym obciążeniu temperatury mam mniejsze o kilka stopni niż na standardowym traktowaniu 1400 MHz.
Rozmawiałem natomiast z mr_omega, który wgrywał te kernele. Twierdzi, że ten 2016 MHz mu nie ruszył w ogóle.

Landor - wysłane za pomocą TapaTalk.

edde13
12-01-2012, 22:53
i co testował ktoś to? który lepszy z tych 4?

FAFIK30
12-01-2012, 23:04
i co testował ktoś to? który lepszy z tych 4?
co do dwóch pierwszych możesz popróbować 3,4 jeszcze nie słyszałem żeby ktoś uruchomił fona na nich(chyba że się myle) może ty będziesz pierwszy!!

theo_boss
13-01-2012, 07:27
Ja zainstalowałem oc 1930 i działa ok. tylko nie ma animacji startowej i 2 razy mi się wyłączył: pierwszy raz przy pierwszym uruchomieniu i benchmarku a drugi raz przy graniu.
Wtedy taktowanie było ustawione ma max. Czyli 1930.
Teraz mam max. 1830 i jest ok.
Ani razu się nie wyłączył.
Pomoże ktoś z wgraniem animacji startowej?

Wysłane z mojego GT-I9001 za pomocą Tapatalk

mr_omega
13-01-2012, 13:25
Pomoże ktoś z wgraniem animacji startowej?


[Only registered and activated users can see links]

lukasz2101
15-01-2012, 01:35
Witam, czy może ktoś wytłumaczyć o co chodzi z tym 'governor' i 'i/o scheduler' ?

FAFIK30
15-01-2012, 11:38
Witam, czy może ktoś wytłumaczyć o co chodzi z tym 'governor' i 'i/o scheduler' ?

może to ci coś wyjaśni [REF][&Tweaks] Kernel Governors, Modules, I/O Schedulers & CPU Tweaks: Siyah & Others - xda-developers ([Only registered and activated users can see links])

Domell81
17-01-2012, 14:50
wrzuciłem najpierw 2016 mhz i o dziwo telefon odpalił i chodził normalnie, ale jak zaczełem robić test AnTuTu to sie wyłączył i tak na okrągło. bez testowania normalnie pracuje..... to wrzuciłem 1996 mhz i wszystko dzieła bez problemowo.... test wychodzi około. 4600 i żadnych zwisów. Tel. pracuje normalnie i to chyba jest max jaki mozna wycisnac z tego modelu.....
Co do baterii nie widać jakiś większych zmian....

Dico
17-01-2012, 20:30
Co do baterii nie widać jakiś większych zmian....
Czyli mam rozumieć, że nie zwiększyło sie zużycie baterii? A to ciekawe...

---------- Post added at 20:30 ---------- Previous post was at 20:25 ----------

No i jeszcze jedno pytanie... Jeśli mam taki system i dodatki (BroodROM RC2; FeaCore Phoenix 1.4; Thunderbolt 2.3.11), to moge sobie spokojnie dograć któryś z kerneli czy najpierw musze coś usunąć?

Landor
17-01-2012, 20:36
Nowe Kernele wgrywa się bez usuwania starych.
Zużycie baterii nie wzrosło bo jest to OC/UV czyli undervolting - zmniejszenie napięć układu.
Pamiętaj, że zmieniasz to na własną odpowiedzialność. Procki są różne, każdy inaczej znosi OC. Innemu zadziała, Tobie fon może nie wstać.

Landor - wysłane za pomocą TapaTalk.

Dico
17-01-2012, 21:59
No to pora na moje spostrzerzenia...
A więc:
1400MHz - 3837 pkt (wynik w Antutu)
1900MHz - 4443 pkt (brak animacji startowej)
1930MHz - 4234 pkt (brak animacji startowej)
1996MHz - brak wyniku związany z restartem w momencie uruchomienia testu, pojawiła sie animacja z BoodROM RC2)
2016MHz - telefon restartuje sie po logotypie samsunga
Testu wytrzymałości baterii nie robiłem, b narazie sprawdzałem ile Nasz SGS+ uciągnie. Ja wróciłem do 1900MHz, bo wydaje mi sie, że na tym kernelu jest najbardziej stabilny.
Jeśli komuś pomogłem swoim krótkim testem, to sie cieszę :)

Landor
17-01-2012, 22:39
Test w zasadzie tylko poglądowy dotyczący Twojego egzemplarza telefonu i konkretnego egzemplarza procesora. Zatem może mieć inny przebieg na innych telefonach, które np. nie dociągną nawet do 1900 MHz, albo będą hulać nawet na 2016 MHz.

Opis konkretny i rzetelny, recenzja ok. Gwiazdka leci na zachętę :)

WSZ
22-01-2012, 09:49
Można reupload ? ;)
Niestety megaupload został zawieszony.

Kowalski
23-01-2012, 22:02
Wytłumaczy mi ktoś co dają ustawienia procesora
Brazillianwat
Smoothass
SargedZen
InteractiveX
Lagfree
Minimax
Scary
Interactive
Usrespace
Powersave
Ondemad
Performace

Zauważyłem że przy ustawieniach powersave są straszne lagi
Wysłane z mojego GT-I9001 za pomocą Tapatalk

mr_omega
23-01-2012, 22:43
Dopiero co, parę postów wyżej, kolega Fafik wrzucił linka do wyjaśnienia. Jest tego multum, więc wybaczysz, że nie będziemy się bawić w tłumaczenie.

Skracając maksymalnie: używaj SmartassV2 lub Lulzactive

Kowalski
24-01-2012, 17:32
Zrobiłem testy procesora w programie antutu na różnych ustawieniach. Zaznaczyłem test cpu i ram. Przedstawię wyniki samego procka. Mam kernel cracnium v6 1930 mhz.

Od lewej: nazwa ustawień, cpu , cpu pływająca (?)

brazilianwax 1318, 570
smoothas 1304, 574
sargedZen 69, 32 lol:D
interactiveX 1195, 519
lagfree 908, 401
minimax 919, 400
scary 916, 397
interactive (nie dało się nic zrobić po zmianie na to ustawienie, tylko wyjęcie baterii)
userspace 534, 239
conservative 919, 401
powersave 72, 33 LOL :banghead:
ondemad 1329, 576
performace 1324, 575
smartass v2 1098, 480

Mam broodRom rc2, kernel cranium v6 oc 1930mhz

Mam nadzieje, że komuś się przyda

Wysłane z mojego GT-I9001 za pomocą Tapatalk

0kti78
24-01-2012, 18:42
proszę o reupload
np na mediafire

edit
nieważne
znalazłem

[Only registered and activated users can see links]

Dychowski
24-01-2012, 20:16
proszę o reupload
np na mediafire

edit
nieważne
znalazłem

Cranium Rom Kernel Downloads ([Only registered and activated users can see links])

Chyba przysnełeś snem zimowym...poczytaj wiadomości odnośnie ACTA itd. może zaskoczysz że padają fora , serwery itd....

mr_omega
24-01-2012, 20:24
Akurat to nie kwestia ACTA, tylko nalotu FBI na Megaupload - reszta po prostu się wystraszyła i powyłączała możliwość uploadu plików, a te, które już na serwerach były w większości usunęli ich właściciele. Ale w przypadku Multiuploadu część mniej popularnych firm cały czas działa i jak na razie ma się dobrze. Należy więc korzystać przy wrzucaniu z Multiupload.com.

Ale może już w tym temacie nie offtopujmy.

Dychowski
24-01-2012, 20:28
Napisałem dość wyraźnie...ACTA itd. a itd to właśnie FBI i inne gady i nie tylko megaupload ale nie działa już zassysanie z filesonic , hotfile i kilku innych , fora też się zawijają i zmiany robią więc...wrzuciłem dzisiaj swój prywatny pliczek na hotfile i usuneli ze względu na prawa autorskie, do czego ? do moich zdjęć ? :-)

0kti78
24-01-2012, 20:39
Napisałem dość wyraźnie...ACTA itd. a itd to właśnie FBI i inne gady i nie tylko megaupload ale nie działa już zassysanie z filesonic , hotfile i kilku innych , fora też się zawijają i zmiany robią więc...wrzuciłem dzisiaj swój prywatny pliczek na hotfile i usuneli ze względu na prawa autorskie, do czego ? do moich zdjęć ? :-)

Czy to takie ważne? ważne, że jest na innym serwerze ;]
Czy mogę spokojnie to wgrać na XXKPU?

Dychowski
24-01-2012, 20:53
Jasne Okti78 , najważniejsze że jest jeszcze dostępne ale i my robimy już kroki ażeby było zawsze dostępne..:stres2:

Kowalski
25-01-2012, 16:06
Wgrałem ten kernel i jestem bardzo zadowolony z baterii. Od 7 do 16 zeszło do 76%. Parę rozmów, sms, tapatalk, wifi, przeglądanie internetu. I wynik w antutu poprawił się o 400- 500pkt przy odpowiednich ustawieniach

Wysłane z mojego GT-I9001 za pomocą Tapatalk

0kti78
25-01-2012, 18:52
którą wersję polecacie 1900?

Czy są dostępne też inne wartości czy jest na sztywno 1900 i 1400

Kowalski
25-01-2012, 20:59
Polecam 1930 mhz. Możesz wybrać dowolną częstotliwość programem np. setcpu
Ten kernel i broodRom rc2 może dać nawet 4600 pkt. W antutu
Wysłane z mojego GT-I9001 za pomocą Tapatalk

Landor
27-01-2012, 08:22
Zrobiłem kilka testów.
Wszystkie na BroodROMie RC2 i TB 2.4. Zmieniałem tylko kernele, governory i taktowania procesora.

1. FeaCore Phoenix 1.4 OC/UV 18040 MHz performance scaling.
[Only registered and activated users can see links]

2. Cranium v6 1900 MHz UC do 1804 MHz performance scaling.
[Only registered and activated users can see links]

3. Cranium v6 1900 MHz UC do 1804 MHz brasilianwax scaling.
[Only registered and activated users can see links]

4. Cranium v6 1900 MHz UC do 1804 MHz ondemand scaling.
[Only registered and activated users can see links]

5. Cranium v6 1900 MHz OC do 1900 MHz performance scaling.
[Only registered and activated users can see links]

6. Cranium v6 1900 MHz OC do 1900 MHz brasilianwax scaling.
[Only registered and activated users can see links]

7. Cranium v6 1900 MHz OC do 1900 MHz ondemand scaling.
[Only registered and activated users can see links]

Jak widać na takim samym taktowaniu 1804 MHz różnica na korzyść v6 jest dzięki dużo lepszej komunikacji z kartą SD. Wyniki dla procesora są porównywalne, czasem gorsze niż w przypadku FC. Dopiero OC do 1900 MHz daje dodatkowe punkty w wynikach dla procesora na korzyść v6, co jest oczywiste bo ma przewagę prawie 100 MHz.
Wniosek: szału nie ma ;-)

Dziś wieczorem, dla porządku, zrobię jeszcze testy dla kernela Cranium v6 1930 MHz. Dla porównania ponownie zrobię underclock do 1804 MHz takie jak ma FeaCore, a potem na OC 1930 MHz.

EDIT: No i niestety jest pewien minus kernela Cranium v6... Proc grzeje się bardziej w porównaniu do FeaCore. Mam wrażenie, że jest to spowodowane brakiem undervoltingu, który jest w FeaCore. Większe napięcie = większa temperatura...

EDIT 2: No i zdziwko. Sprawdziłem w AnTuTu CPU Master Free napięcia układu w kernelu Cranium v6 1900 MHz i mamy co następuje:
1401,6 MHz - 1200 mV
1497,6 MHz - 1225 mV
1516,8 MHz - 1250 mV
1612,8 MHz - 1275 mV
1708,8 MHz - 1300 mV
1804,8 MHz - 1325 mV
1900,0 MHz - 1375 mV

Wgrałem więc kernel FeaCore 1.4 OC/UV 1804 MHz żeby sprawdzić napięcia i okazało się, że CPU Master nie ma takiej opcji... Wtf? Tam gdzie przy ma kernelu v6 w prawym górnym rogu CPU Mastera był symbol błyskawicy i można było sprawdzić i ustawić napięcia, to na kernelu FC jest ikonka info... I tyle... Nie da się sprawdzić napięć :-(

Zwracam się zatem z prośbą o sprawdzenie napięć na kernelu FC jeżeli ktoś ma taką opcję... Ja próbowałem wieloma apkami z marketu ale nic z tego...

Landor - wysłane za pomocą TapaTalk.

fbi24
01-02-2012, 12:57
Landor chyba nie masz odinstalowanej Adrenaliny 13. Na 2 SGS-ach po wgraniu ThunderBolt v2.4 spada odczyt Bazy danych IO w AnTuTu... 150 punktów i zawsze wynosi około 350 punktów. Czyżby Adrenalina była bardziej wydajna ? Po powrocie na Adrenaline wynik poprawia sie :-)

Landor
01-02-2012, 13:09
Landor chyba nie masz odinstalowanej Adrenaliny 13. Na 2 SGS-ach po wgraniu ThunderBolt v2.4 spada odczyt Bazy danych IO w AnTuTu... 150 punktów i zawsze wynosi około 350 punktów. Czyżby Adrenalina była bardziej wydajna ? Po powrocie na Adrenaline wynik poprawia sie :-)Zapewniam Cię, że mam całkowicie usuniętą Adrenalinę 13. Usunąłem ją jeszcze przed wgrywaniem TB jeszcze w wersji 2.3.5 :)
Nie wiem dlaczego u Ciebie jest taka różnica.
Może to wina kernela, z którym TB nie za bardzo się dogaduje?
Podaj co to masz za ROM, kernel i jakie mody i dodatki.
Poza tym piszesz o SGS-ach, testy powyżej robione są na SGS Plus. Czy to Ty się pomyliłeś, czy rzeczywiście chodzi Ci o pierwszą wersję tego fona czyli Samsung Galaxy S (bez Plus)? Jeśli chodzi o "zwykłego" SGS-a to może tu tkwi różnica?

fbi24
02-02-2012, 16:14
Mam SGS+ BroodRom RC2 FeaCore 1.4 (1.8) Thunderbolt 2.4 .Faktycznie masz racje chociaż te wyniki w benchmarkach jakoś dziwne są i nie wiem czy można poważnie je odbierac i kierowac się nimi. Samo podkręcanie SGS+ to tez za duzo nie daje prócz nie stabilnego oprogramowania i krótszego czasu działania na baterii. Druga sprawa to to ze rozłącza mi internet wi-fi po 10 minutach nie używania ciach i leci po umts :hmm: Tez tak macie na BroodRomie ????

Kowalski
02-02-2012, 16:29
Ustawienia/ komunikacja/ ustawienia wifi/ przycisk menu/ zaawansowane/ tryb uśpienia sieci wifi/Nigdy

A poza tym wyłącz dane pakietowe. Przycisk power/ naciśnij tryb sieci danych jeśli jest podpisane "tryb sieci danych włączony"
Wysłane z mojego GT-I9001 za pomocą Tapatalk

SpiderMANek
03-02-2012, 16:21
[Only registered and activated users can see links]łaśnie plik sanim.zip wgrałem z plikami animacji domyślnej z samsunga i nic...

Landor
03-02-2012, 16:40
Właśnie plik sanim.zip wgrałem z plikami animacji domyślnej z samsunga i nic...Kernel Cranium v6 nie obsługuje animacji startowych.

Landor - wysłane za pomocą TapaTalk.

Strusiek1971
03-02-2012, 20:49
Witam,

Przeglądnąłem wiele testów kerneli, które zamieszczane są dla naszego modelu fona i nasuwa mi się jedna myśl, dlaczego Koledzy testując w Antutu zostawiacie włączone w teście zapis i odczyt na SD. Kolega Landor przy różnych kernelach uzyskuje bardzo różne wartości tych właśnie danych co de facto w samym teście i uzyskaniu wiarygodnych wyników testu nic nie daje. Przecież te wartości zależą tylko i wyłącznie od karty jaką posiadamy w telefonie i nie wnosi nic do wyniku testu wydajnościowego CPU, GPU i pamięci wewnętrznej. Proponuję robić testy bez włączonego odczytu i zapisu SD.

Landor
03-02-2012, 21:25
Różne kernele inaczej obsługują kartę pamięci SD. Wyniki różnią się diametralnie, miałem kernel, który dawał prędkość tak zapisu jak i odczytu z karty SD na poziomie 5 MB/s, więc lipa jak cholera.
Nie da się zaprzeczyć, że prędkość zapisu i odczytu na karcie SD także ma znaczenie przy pracy telefonu bo co i rusz jakieś informacje wędrują tam i z powrotem. A to instalowanie aplikacji, a to odtwarzanie filmów, a to ładowanie galerii i wiele innych.
Jeśli obsługa SD będzie lipna, to praca całego fona w tym zakresie także.

Landor - wysłane za pomocą TapaTalk.

mr_omega
03-02-2012, 23:24
Witam,

Przeglądnąłem wiele testów kerneli, które zamieszczane są dla naszego modelu fona i nasuwa mi się jedna myśl, dlaczego Koledzy testując w Antutu zostawiacie włączone w teście zapis i odczyt na SD. Kolega Landor przy różnych kernelach uzyskuje bardzo różne wartości tych właśnie danych co de facto w samym teście i uzyskaniu wiarygodnych wyników testu nic nie daje. Przecież te wartości zależą tylko i wyłącznie od karty jaką posiadamy w telefonie i nie wnosi nic do wyniku testu wydajnościowego CPU, GPU i pamięci wewnętrznej. Proponuję robić testy bez włączonego odczytu i zapisu SD.

Mierzona jest karta wewnętrzna, a nie microsd, którą sobie podłączasz.

Landor
03-02-2012, 23:32
Mierzona jest karta wewnętrzna, a nie microsd, którą sobie podłączasz.Bardzo dobrze, że wspomniałeś. Mi jakoś to umknęło, żeby to uściślić :-)

fbi24
05-02-2012, 10:18
Panowie mierzona jest karta jaką sobie ustawimy. Poszukajcie w ustawieniach AnTuTu bo ja miałem odrazu po instalacji ustawione na zewnętrzną SD i również wynik był zaniżony.

mr_omega
05-02-2012, 11:12
Akurat ja mam zewnętrzną dużo szybszą od wewnętrznej. Ale domyślnie, po instalacji programu ustawiona jest wewnętrzna.
Najuczciwiej byłoby robić testy zawsze na wewnętrznej.

Strusiek1971
05-02-2012, 20:28
Jestem za mr_omega powinniśmy do testów ustawiać sd wewnętrzną bo przy szybki kartach zawnętrznych podbijamy sobie wynik testu a w rzeczywistości przecież nie chodzi o test karty a systemu, CPU i GPU.





----------
I9001; XXKPU 2.3.6; UCM GingerBread Rom v2; FeaCore 1.3.1 non OC/UV

Landor
07-09-2013, 15:57
To pytanie zadaj juz raczej w temacie z romem, który Cię interesuje. W tym juz nie ma co dyskutować.

N7100 + TapaTalk 2