Skocz do zawartości


Zdjęcie
- - - - -

[Q][FLASH][G900F] Dyskusja , pytania i problemy dot. flashowania Galaxy S5


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
28 odpowiedzi w tym temacie

#1 Radek

Radek

    Moderator Globalny

  • 2905 postów

Napisano 24 maj 2014 - 17:05

Witam,
W tym temacie zapraszam do rozwiązywania problemów , pytań , wątpliwości dotyczących flashowania Galaxy S5


  • 0
<p>Samsung Galaxy S8+

#2 dudalipa7

dudalipa7

    Member

  • 34 postów

Napisano 08 czerwiec 2014 - 06:50

Witam . Przed przystąpieniem do wgrania romu mam kilka pytań:

1. Posiadam rom z Orange G900FXXU1ANCE IDE - czy mam użyć romu XEO z SamMobile starszego G900FXXU1ANCE (nie ma on statusu aktualizacji w Kies), czy nowszego  G900FXXU1ANE2  XEO ( ma status aktualizacji w Kies ). Zależy mi żeby po wgraniu nie zmienił się status Knoxa i telefon mógł być aktualizowany przez Kies.

Pozdrawiam.

2. Którego odina najlepiej użyć.

3. Czy zmieni się licznik flaszowań


Użytkownik dudalipa7 edytował ten post 08 czerwiec 2014 - 08:30

  • 0

#3 Radek

Radek

    Moderator Globalny

  • 2905 postów

Napisano 08 czerwiec 2014 - 08:29

Witaj ,pobierz najnowszy, czyli G900FXXU1ANE2. Wszystkie romy od Samsunga nie zmieniają statusu Knoxa, więc bez obaw. Ja odobiście używam Odina 3.04. Licznik się nie zmienia.

Całość opisana w poradniku flashowania.


Użytkownik Radek edytował ten post 08 czerwiec 2014 - 08:37

  • 0
<p>Samsung Galaxy S8+

#4 dudalipa7

dudalipa7

    Member

  • 34 postów

Napisano 08 czerwiec 2014 - 08:40

Jeszcze jedno czy przed fleszowaniem przywrócić telefon do ustawień fabrycznych, czy nie ma to znaczenia i czy zabezpieczenia które obecnie mam nie mają znaczenia , a mianowicie:

MDF: v 1.0 Release 2

VPN: v 1.4 Release 1


Użytkownik dudalipa7 edytował ten post 08 czerwiec 2014 - 08:44

  • 0

#5 Radek

Radek

    Moderator Globalny

  • 2905 postów

Napisano 08 czerwiec 2014 - 08:49

Nic nie kombinuj z ustawieniami fabrycznymi. Wyłączasz fona ,wprowadzasz w DOWNLOAD MODE i flashujesz.


  • 1
<p>Samsung Galaxy S8+

#6 dudalipa7

dudalipa7

    Member

  • 34 postów

Napisano 08 czerwiec 2014 - 12:50

Witam ponownie i dziękuję, fleszowanie i przejście z IDE na XEO uwieńczone sukcesem.

Sprawa okazała się prostsza niż myślałem.

Jak to zrobiłem.

0. zainstalowałem program  Kies, mając Windows Vistę. Podłączyłem telefon, sterowniki się zainstalowały. Wprowadziłem telefon w tryb wgrywanie softu i znowu podłączyłem telefon, doinstalowały się inne sterowniki. Zresetowałem komputer. Sprawdziłem jeszcze raz , wszystko gra. 

1. posiadając soft z orange G900FXXU1ANCE wyłączyłem telefon mając na nim wszystkie dane.

2. uruchomiłem Odina 3.09 i poprzez AP załadowałem do niego soft G900FXXU1ANE2 XEO który ściągnołem z SamMobile.

3. podłączyłem telefon , po chwili uzyskałem zgodę że mogę wgrywać soft, nacisnołem : START.

4. po około 7 minutach telefon się zrestartował, wszystko działało, dane pozostały. 

5. wykonałem reset telefony do ustawień fabrycznych poprzez menu serwisowe : VOLUME DOWN+POWER+HOME

6. po uruchomieniu wykonałem restart telefonu.

Od tego momentu mam XEO najnowsze, telefon jest widoczny w Kies, OTA. Knox nie naruszony.

Pozdrawiam.


  • 3

#7 Dychowski

Dychowski

    Owner

  • 6854 postów

Napisano 08 czerwiec 2014 - 14:48

Brawo kolego, Tobie pomogli a teraz Ty pomożesz innym tą informacją, zasłużony rep leci.


  • 0

#8 dudalipa7

dudalipa7

    Member

  • 34 postów

Napisano 08 czerwiec 2014 - 16:58

Dodam jeszcze że po tych czynnościach telefon podłączyłem do kompa i Kies mi zaktualizował jeszcze raz. 

Pozdrawiam i dziękuję.


  • 0

#9 Barthezz

Barthezz
  • 1 postów

Napisano 31 październik 2014 - 00:38

Dzieki skorzystałem rowniez z tej metody. Wszystko OK :)


  • 0

#10 sergi

sergi

    Junior Member

  • 21 postów
  • LokalizacjaGdańsk

Napisano 16 listopad 2014 - 16:59

Metoda działa i wielkie dzięki za poradnik :)

Ale... ROM-y są 1-plikowe. Wyczytałem, że do pełnego usunięcia śmieci operatora należy najpierw wgrać ROM 3-plikowy plus PIT. Czy do S5 są ROM-y 3-plikowe XEO? Czy też może 1-plikowy ROM czyści tak jak powinien?

Opieram się na tym wątku dotyczącym S2.   http://supportsamsun...ndowanie-sgs-2/


  • 0

#11 Dychowski

Dychowski

    Owner

  • 6854 postów

Napisano 16 listopad 2014 - 22:10

Romy wieloplikowe to rzadkość i ja zawsze czyściłem fona po brandzie pierwszym lepszym 3 plikowcem i nie patrzyłem na detale XEO czy Mongolia :-) a później pakowałem XEO :-).


  • 0

#12 sergi

sergi

    Junior Member

  • 21 postów
  • LokalizacjaGdańsk

Napisano 17 listopad 2014 - 18:24

A podpowiedz jeszcze proszę gdzie odnaleźć takie kompletne 3-plikowe cudo (choćby mongolskie :) ) do S5, bo jakoś ni diabła nie moge tego wyszukać :/


  • 0

#13 grzesiek_bu

grzesiek_bu

    Administrator honorowy i dożywotni

  • 3471 postów

Napisano 17 listopad 2014 - 19:10

Nie chcę wprowadzać Cię w błąd ale chyba takiego "cuda" nie znajdziesz....


  • 0

#14 sergi

sergi

    Junior Member

  • 21 postów
  • LokalizacjaGdańsk

Napisano 17 listopad 2014 - 21:38

No po kilku godzinach szukania też odnoszę takie wrażenie. Pozostaje więc opróżnienie smieci do połowy ;) Jakby ktoś coś, to dawać linka :D


  • 0

#15 Dychowski

Dychowski

    Owner

  • 6854 postów

Napisano 17 listopad 2014 - 22:13

No po kilku godzinach szukania też odnoszę takie wrażenie. Pozostaje więc opróżnienie smieci do połowy ;) Jakby ktoś coś, to dawać linka :D

Kolego, przez ostatnie 3 miesiace wypadłem z branży z racji sytuacji rodzinnych, ograniczam się tylko do aktualizacji forum, serwerów i spraw technicznych forum ale jeszcze troche i wracam a wtedy bedę mógł znów pomagać :-).

Pozdrawiam.


  • 0

#16 sergi

sergi

    Junior Member

  • 21 postów
  • LokalizacjaGdańsk

Napisano 17 listopad 2014 - 23:49

To jak wrócisz, to poszukamy lolipapa 3 plikowego ;) wracaj do branży :)


  • 0

#17 Dychowski

Dychowski

    Owner

  • 6854 postów

Napisano 18 listopad 2014 - 00:40

To jak wrócisz, to poszukamy lolipapa 3 plikowego ;) wracaj do branży :)

 Oprócz mnie jest z 70 koła userów więc może ktoś, coś będzie chciał zrobić na forum :stres2:


  • 0

#18 sergi

sergi

    Junior Member

  • 21 postów
  • LokalizacjaGdańsk

Napisano 24 listopad 2014 - 22:19

To jeszcze gwoli ścisłości i ku rozwojowi nauki ;)

W poradniki do S5 jest: "wybieramy "wipe data/factory reset" i zatwierdzamy przyciskiem Power. Telefon jeszcze raz zapyta - wybieramy "Yes - delete all user data" i zatwierdzamy przyciskiem Power"

W dyskusji do S4 mamy: "Po wgraniu romu open zalecam wykonanie w trybie recovery wipe data i wipe cache i tyle filozofii."

Przy zmianie ROM-u na S5 zrobiłem tylko :o wipe data bez wipe cache. Domyślam sie, że wipe cache spowoduje troszkę lepsze wysprzątanie. Czy teraz, po kilku dniach używania fona, mogę zrobić wipe cache, czy lepiej od nowa wszystko wgrać i zrobić oba "wipy", czy tez może ten drugi "wip" nie ma znaczenia...?

P.S. co to ten/ta/to wipe cache?


Użytkownik sergi edytował ten post 24 listopad 2014 - 22:20

  • 0

#19 Dychowski

Dychowski

    Owner

  • 6854 postów

Napisano 24 listopad 2014 - 22:53

Nie my wymysleliśmy te czarowania :-), większość polskich for jak i innych bazuje na wiedzy i mądrości XDA i kiedyś tam fachowcy od romów i modyfikacji, wymyśleli takie ot własnie czary :-), w niektórzych przypadkach jest jeszcze 3 wipe a mianowicie wipe Dalvik :-).

Reasumując : ja zawsze robię jak zalecają czyli standardowo wipe data i wipe cache i nie mam problemów ze śmieciami po poprzednim romie ale jeśli ktoś uważa, że w jego przypadku wystarczy tylko wipe data, to niech ma to co ma :-).


  • 1

#20 EdiMar

EdiMar

    Administrator

  • 1618 postów
  • LokalizacjaElbląg

Napisano 24 listopad 2014 - 22:56

Wipe cache powoduje usunięcie najczęściej używanych plików z pamięci podręcznej. Pliki te nie zostaną usunięte z telefonu ani odinstalowane. Zostaną usunięte tylko z tej pamięci.


  • 2

Jeżeli Ci pomogłem - kliknij zieloną strzałkę!;]





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych