Skocz do zawartości


Zdjęcie
- - - - -

[GUIDE][MOD][I9000] Gdy RECOVERY i DOWNLOAD MODE nie działają!?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
28 odpowiedzi w tym temacie

#1 headmax

headmax

    Junior Member

  • 3 postów

Napisano 07 październik 2010 - 01:17

Hej!! Od kilku dni jestem posiadaczem Galaxy S, to mój drugi Szajsung po OHD i powiem szczerze że długo się zastanawiałem czy zaufać im jeszcze raz, bo wsparcie (a w zasadzie jego brak) dla i8910 HD głęboko mnie rozczarowały. Nokiowe N8 bardzo mnie kusiło ale minimalnie przerasta OHD specyfikacją i jeszcze to ciągłe odwlekanie wypuszczenia na rynek plus chęć poznania czegoś innego niż SYMBIAN (^3 chyba znowu jest odgrzanym kotletem) przeważyło na rzecz Galaxy S. Co prawda i on nie rzuca mnie na kolana, przynajmniej na pierwszy rzut oka. Totalna kopia design'u iPhone'a, otrąbione braki klawisza migawki i flasha aparatu. No i możliwość że znów oleją świetny hardware. W każdym razie zaryzykowałem i nie powiem, całkiem przyzwoity fonik. Market i łatwa dostępność jego ogromnej zawartości bardzo przyjemnie mnie zaskoczyły.

Postaram się jednak już przejść do rzeczy. Jeszcze nic w telu nie modowałem bo dopiero zapoznaję się z Androidem i nie czułem takiej potrzeby, ale dziś znalazłem na markecie OCLF i postanowiłem zobaczyć jak fon będzie śmigał z tym na pokładzie. Instalacja z marketu poszła gładko, potem wyłączyć fona i wejść w tryb RECOVERY , żeby wybrać update.zip, trzymam 3 klawisze i nic.... kilkanaście prób, wyciąganie baterii i nic!!!!!

Ale miałem minę!! Szybkie googlowanie i już wiedziałem że coś w niektórych modelach jest nie tak nie da się!!! Niedostępne są tryby DOWNLOAD i RECOVERY!!

Odbyłem jeszcze długa googlową drogę żeby rozgryźć co, jak i gdzie, ale na chwilę obecną wiem już co i jak więc może podzielę się wiedzą bo może komuś się to przyda.

Sposób znalazłem na XDA forum.

Oczywiście potrzebne będą wszystkie sterowniki, żeby telefon łączył się z komputerem (te które powinien nam zainstalować KIES) oraz ODIN v 1.3 (do ściągnięcia: DOWNLOAD hasło: supportsamsung.pl (może 1.0 też zadziała ale ja robiłem tym) i plik (a w zasadzie PDA) który można ściągnąć stąd: DOWNLOAD i należy wypakować. Do tego ja na kompie zainstalowałem całe SDK androida bo niezbędne było "adb" żeby odpalić na telefonie tryb download i móc Odinem wrzucić PDA na fona. SDK można pobrać stąd: DOWNLOAD

Ważne też, aby bateria telefonu była naładowana, najlepiej do pełna, minimalne napięcie wg XDA to 3800 mV, sprawdzić można wystukując na klawiaturze *#0228# (telefon nie podłączony do kompa ani ładowarki).

1. Pierwsze instalujemy sterowniki dla telefonu. Jeżeli telefon bez problemu łączy się z Kies'em to ten punk można pominąć. W trakcie procesu flashowania Kies musi być zupełnie wyłączony, nie może pracować w tle czy w Tray'u bo można uwalić fona.

2. Potem ściągamy i wypakowujemy Odin'a i plik PDA.

3. Następnie proponuję zainstalować paczkę SDK, trochę to trwa. W trakcie instalacji najlepiej zamknąć wszystko i wyłączyć firewall i antywirusa, ale w razie czego proces instalacji zatrzyma się i będzie monitował o zrobienie tego, po czym instalacja idzie dalej.

4. Następnie odpalamy Odin'a i podłączamy telefon do kompa z włączonym debugowaniem USB Menu->Ustawienia->Aplikacje->Opracowywanie->Debugowanie USB (Zielony 'ptaszek"), Dajcie komputerowi chwilę na doinstalowanie sterowników (Moja Win7 coś tam jeszcze dorzucała aż podała komunikat o gotowości urządzenia)

5. Następnie musimy zlokalizować gdzie mamy aplikację 'adb', służy do tego szukaj w menu Start. ( W moim wypadku aplikacja była tam gdzie się pobrała C:Users(..)Downloadsandroid-sdk_r07-windowsandroid-sdk-windowstools)

6. Kiedy znamy już lokalizację pliku trzeba przeprosić się z DOS-em (młodsi mogą nie pamiętać) Uruchamiamy wiersz poleceń, (Menu Start-> Uruchom wpisujemy komendę cmd zatwierdzamy enter i wyświetla się nam to co leży u podstaw tych wszystkich pięknych interfejsów graficznych, czyli migający kursor. Teraz najlepiej przejść do katalogu, w którym znajduje się nasze 'adb' Korzystamy z komendy cd czyli jeżeli w oknie widzimy "c:\>" to wpisujemy:cd[spacja] i całą ścieżkę dostępu (u mnie tak to wyglądało c:\>cd users\..\Downloads\android-sdk_r07-windows\android-sdk-windows\tools) [zatwierdzamy enterem] (uzupełniam bo faktycznie można było się zmylić)

Powinno nam teraz wyświetlić:
C:\Users\(..)\Downloads\android-sdk_r07-windows\android-sdk-windows\tools>

I teraz wpisujemy komendę:
adb reboot download

i zatwierdzamy enterem

7. W tym momencie mój komp znowu coś doinstalowywał więc dałem mu chwilę, aż oznajmił, że urządzenie jest gotowe, a na ekranie telefonu wyświetlił się "android przy łopacie" czyli tryb Download (chyba bo pierwszy raz widziałem ).

8. W Odin'ie Klikamy w PDA i wskazujemy wcześniej ściągnięty i wypakowany plik Aries_P-SBL.tar.md5 . Ważne żeby zaznaczyć "Phone Bootloader Update" (ma być "ptaszek" obok) i nie może być zaznaczone "Re-Partition"(MA NIE BYĆ PTASZKA!!!)

9. Czekamy aż proces dobiegnie końca, po czym telefon się zrestartuje.

No i po bólu, teraz już da się wejść w tryby RECOVERY i DOWNLOAD poprzez przytrzymanie kombinacji klawiszy głośności, home i power.

Ja dokończyłem mojego One Click Lag Fix'a choć kosztował mnie trochę więcej niż jedno kliknięcie, ale co tam najważniejsze, że się udało).

Dodam jeszcze że na forum XDA pojawiły się głosy że komuś to uwaliło fona, ale głównie tyczyło to fonów z Niemiec. Generalnie sposób można uznać za bezpieczny, ponoć problem dotyczył tylko niektórych softów (u mnie jest to PDA XWJM2, Phone XXJM1 CSC XXJM1 - Sprawdzenie *#1234# )

Dla bardzo zainteresowanych link xda-developers

ja nie miałem siły czytać wszystkich 86 stron przepełnionych zapytaniami "czy to zadziała z moim fonem???"

I to samo tyczy się powyższego. Nie wiem jak z innymi fonami, powinno być ok, ale ja testowałem to tylko na swoim. Działa nic mu nie jest i nic się nie popsuło, choć pobawić się nim zdążyłem bo pisałem ten poradnik.

Mam nadzieję że może to komuś pomoże.

Jeszcze prośba do adminów, jeżeli coś jest nie tak z tematem, nie ten dział, temat nie taki i linki do innych stron zamiast uploadu na serwer tego forum to przepraszam, ale tego .tar nie mogłem wrzucić (u mnie po pierwszej w nocy a rano na zakład) a chciałem tylko pomóc. Bardzo proszę o poprawienie ewentualnych niedociągnięć.

Pozdrawiam.

Użytkownik rzuf edytował ten post 04 grudzień 2010 - 00:13
Poprawa po przenosinach forum

  • 9

#2 Dychowski

Dychowski

    Owner

  • 6849 postów

Napisano 07 październik 2010 - 09:53

headmax - dzięki wielkie kolego bo temat jak najbardziej bardzo potrzebny i na czasie , podpięty został automatycznie bo to dość istotna kwestia , nic nie będziemy modyfikować , tzn , Twojego posta bo to Twoje dzieło Dołączona grafika. Plusik poleciał no i tak na marginesie...jeszcze dwa takie dzieła i zapraszamy Cie do załogi i elitarnej grupy Vip , będziesz miał z nami kontakt bezpośredni na Shoutbox , czat , własny błog , galerie itd. ale najważniejsze że poznasz nas wszystkich bardziej real na SB i będziesz mógł z nami dyskutować na żywo i wszystkim Dołączona grafika.

Pozdrawiam
  • 0

#3 slawek262610

slawek262610

    Junior Member

  • 8 postów

Napisano 12 październik 2010 - 20:16

Hello!!na wstepie wielkie dzieki za poradnik,po zrobieniu wszystkiego jak jest opisane telefonik dziala i nareszczie moglem wejsc w tryby download i recovery.



Jak napisal kolega headmax:



6. Kiedy znamy już lokalizację pliku trzeba przeprosić się z DOS-em (młodsi moga nie pamiętać Dołączona grafika ) Uruchamiamy wiersz poleceń, (Menu Start-> Uruchom wpisujemy komendę cmd zatwierdzamy enter i wyświetla się nam to co lezy u podstaw tych wszystkich pięknych interfejsów graficznych, czyli migający kursor. Teraz najlepiej przejść do katalogu, w którym znajduje sie nasze 'adb' Korzystamy z komendy cd



czyli jeżeli w oknie widzimy



"c:\>" to wpisujemy:cd[spacja] i całą ścieżkę dostepu (u mnie tak to wyglądało c:\>cd users\..\Downloads\android-sdk_r07-windows\android-sdk-windows\tools)i tutaj dolacze od siebie ze teraz zatwierdzamy enter,dalej postepujemy jak w poradniku.





niezbędna bedzie wersja Odina v 1.3,bo wersja v1.0 nie posiada opcji zaznaczenia "Phone Bootloader Update"



nastepna ciekawostka przynajmniej w moim przypadku po wgraniu nowego romu znowu niedostępne byly tryby DOWNLOAD i RECOVERY.Musialem zrobic wszystko jeszcze jak jest opisane w poradniku i dopiero wtedy mialem znowu wejść w tryby RECOVERY i DOWNLOAD Dołączona grafika to znaczy ze po kazdym zmianie romu bedziemy musieli powtarzac ta czynnosc.



pozdrowienia
  • 0

#4 piter67

piter67

    Junior Member

  • 2 postów

Napisano 03 grudzień 2010 - 21:17

Witam mam problem z wejściem do recovery i download mode,nie działa mi kombinacja 3 przycisków. Mogłby mi któs podać swój nick na skype tak bym mógł z nim pogadać o tym bo próbowałem już z kilkanaście razy i wciąż mi nie wychodzi-nie mam pojęcia co źle robie. Z góry dzięki
  • 0

#5 rzuf

rzuf

    Przyjaciel Forum

  • 325 postów

Napisano 04 grudzień 2010 - 00:05

Dokladny opis jak aktywowac te tryby masz w 1wszym poscie. Sam z niego korzystalem, to 5 minut roboty i dziala w 100%
  • 0
"Tylko 2 rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota; i nie jestem pewien co do wszechświata"
A. Einstein

#6 piter67

piter67

    Junior Member

  • 2 postów

Napisano 04 grudzień 2010 - 03:03

Wiem,ale mam problem z wpisaniem komendy do wiersza poleceń. Adb jest zlokalizowane w C:\Users\dell\AppData\Local\temp\Rar$EX01.145\android-sdk-windows\tools i taką komende musze wpisać, a zaczyna mi się od C:\Users\Dell> i po tym mam wpisać tę komende?możesz mi to jeszcze raz wytłumaczyć bo już nie mogę,siedze nad tym od 4 h i dupa. Na tym punkcie stanąłem. Z góry dzięki.
  • 0

#7 rzuf

rzuf

    Przyjaciel Forum

  • 325 postów

Napisano 05 grudzień 2010 - 01:52

Najatwiej to zrob tak. Przegraj caly katalog android-sdk-windows wraz z zawartoscia bezposrednio na dysk C:\
Pozniej wlacz wiersz polecen przez wpisanie w start/uruchom polecenia: cmd
Nastepnie wpisz: cd[spacja]C:\android-sdk-windows\tools\
I teraz wpisujesz polecenie adb reboot download
Pozniej postapujesz zgodnie z instrukcja
  • 0
"Tylko 2 rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota; i nie jestem pewien co do wszechświata"
A. Einstein

#8 Gość_Slawek262610_*

Gość_Slawek262610_*

Napisano 05 grudzień 2010 - 02:27

Witam.wlacz Start -> Uruchom ->wpisz komende cmd zatwierdz enterem ,nastepnie pojawi sie czarne okienko,u mnie to wygladalo tak C:\Documents and Settings\Administrator> i migajacy kursor,teraz wpisujesz cd (SPACJA) i cala sciezke dostepu do 'adb' czyli tam gdzie sie pobralo jak u ciebie C:\Users\dell\AppData\Local\temp\Rar$EX01.145\andr oid-sdk-windows\tools i zatwierdzasz enterem,teraz wpisujesz adb reboot download i znowu zatwierdzasz enterem.jezeli wszystko zrobiles dobrze na ekranie telefonu wyswietli sie tryb Download.dalej robisz jak jest opisane w poradniku czyli od punktu 8.pozdrawiam
  • 0

#9 trance1987

trance1987

    Junior Member

  • 5 postów

Napisano 11 grudzień 2010 - 13:55

Super!! dzięki pomogłeś mi bardzo!!




Od podziękowania jest gwiazdka na dolnej belce

Użytkownik grzesiek_bu edytował ten post 11 grudzień 2010 - 14:28

  • 0

#10 Paweł Nawrocki

Paweł Nawrocki

    Junior Member

  • 10 postów

Napisano 28 grudzień 2010 - 12:51

Właśnie zainstalowałem Android SDK.
U mnie program adb.exe zainstalował się w innym katalogu tj. c:\android-sdk-windows\platform-tools
a nie c:\android-sdk-windows\tools jak pisze headmax

Proszę się zalogować lub zarejestrować by wyświetlić tę zawartość


w katalogu c:\android-sdk-windows\tools nie ma adb.exe

Proszę się zalogować lub zarejestrować by wyświetlić tę zawartość


  • 0

#11 Dychowski

Dychowski

    Owner

  • 6849 postów

Napisano 28 grudzień 2010 - 13:11

Paweł , napisz mi czy nie możesz normalnie odpalić trybu bootloadera bo może się okazać że możesz i nie musisz kombinować z ADB.To że zainstalował sie w innym katalogu nie przeszkadza tylko musisz ustawić w kompie zmienną środowiskąwą i podać tą ścieżkę którą Ty masz i będzie ok , koledze wyżej zainstalował sie w innym miejscu i tą ścieżkę podał w zmiennej środowiskowej , Ty wpisz swoją ścieżkę i będzie cacy.
  • 0

#12 Paweł Nawrocki

Paweł Nawrocki

    Junior Member

  • 10 postów

Napisano 28 grudzień 2010 - 13:18

Mój telefon kupiony w Plusie z PDA - JM2, PHONE - JM1 i CSC PLSJM1 posiadał blokadę trybu Download.
Pomogła dopiero łata Aries_P-SBL.tar.md5 o której pisze Headmax w pierwszym poście.
  • 0

#13 Dychowski

Dychowski

    Owner

  • 6849 postów

Napisano 28 grudzień 2010 - 13:45

Mój telefon kupiony w Plusie z PDA - JM2, PHONE - JM1 i CSC PLSJM1 posiadał blokadę trybu Download.
Pomogła dopiero łata Aries_P-SBL.tar.md5 o której pisze Headmax w pierwszym poście.


Ok czyli jak sobie poradziłeś z trybem bootloader to przejdziemy na GG i poprowadzę Cię krok po kroku jak flashować , rootować itd :-) a Ty później w zamian opiszesz innym jak to prosta czynność :-).
  • 0

#14 Giorgino

Giorgino

    Junior Member

  • 15 postów

Napisano 29 grudzień 2010 - 21:55

Kiedyś natknąłem sie na temat o tym ADB , czytałem że paru ludzi uwaliło ta metodą swojego SGS , ja używam wtyczki do odblokowania Download Mode , i myślę że jest to najpewniejsza metoda . Działa gdy stracimy komunikacje pomiedzy komputerem a telefonem.

Użytkownik Giorgino edytował ten post 29 grudzień 2010 - 22:17

  • 0

#15 Dychowski

Dychowski

    Owner

  • 6849 postów

Napisano 29 grudzień 2010 - 22:06

Kiedyś natknąłem sie na temat o tym ADB , czytałem że paru ludzi uwaliło ta metodą swojego SGS , ja używam wtyczki do odblokowania Download Mode , i myślę że jest to najpewniejsza metoda , ponieważ nawet jak uceglimy telefon to możemy go z powrotem postawić na nogi :)


Kolego - nie spotkałem jeszcze kogoś kto uwalił ADB fona , ktoś kto już posługuje się ADB zazwyczaj wie co robi i dam Ci na forum wiele przykladów ludzi , laików którzy tą metodą poradzili sobie sami za free.Temat drugi już wygląda mi na oszustwo i to mnie martwi...napisałeś że Twoja wtyczka postawi na nogi uceglony fonik a to już oszustwo kolego bo wciskasz ludzikom kit , uwalony fonik potrzebuje konkretnego pudełeczka ażeby postawić boota , Twoja wtyczka nic tu nie poradzi bo nie postawi boota więc zmień szybko ten opis żebyśmy nie zostali wrogami na samym początku.
  • 0

#16 RobbieG

RobbieG

    Member

  • 31 postów

Napisano 30 grudzień 2010 - 13:17

Od czego zależy blokada tych trybów. Na początku udało mi się włączyć DOWNLOAD, a po aktualizacji do FROYO przez KIESa już nie mogę. Mogło tak być ?
EDIT
Hmm. Jednak mogę. Tylko że zaczynać trzeba na WYŁĄCZONYM fonie. - jak Dychowski zechce to można dorzucić do 50 FAQ dla noobów :)
Nie mogłem usunąć posta, więc POST do usunięcia przez moda.

Użytkownik RobbieG edytował ten post 30 grudzień 2010 - 13:58

  • 0

#17 Dychowski

Dychowski

    Owner

  • 6849 postów

Napisano 30 grudzień 2010 - 14:31

Od czego zależy blokada tych trybów. Na początku udało mi się włączyć DOWNLOAD, a po aktualizacji do FROYO przez KIESa już nie mogę. Mogło tak być ?
EDIT
Hmm. Jednak mogę. Tylko że zaczynać trzeba na WYŁĄCZONYM fonie. - jak Dychowski zechce to można dorzucić do 50 FAQ dla noobów :)
Nie mogłem usunąć posta, więc POST do usunięcia przez moda.


Blokada zależy od operatora , tylko oni blokują downloading , mogło tak być że na starym firmware nie miałeś blokady a nowy "ulepszył Ci fona" :-) dlatego każdy mądrzejszy szybciutko pozbywa się softu operatora i przechodzi na firmware open Samsunga czyli czysty bez żadnego gówna.To że robimy to na wyłączonym fonie każdy to wie , tzn. ten co czytał chociaż jeden mój poradnik dotyczący flashowania , Ty jak widać jesteś kolejny "Szybki Lopez" i nic nie czytasz i chcesz już wszystko wiedzieć no i jak widać , gówno z tego wychodzi :-) , poczytaj troszkę RobbieG postów , zapoznaj się z całą procedurą a później zacznij pisać posty jak już coś połapiesz.Co do FAQ 50 , jasne ale to kupę czasu zajmuję a jak wiesz robimy to gratis , ba! jeszcze płacimy ok.3000 rocznie za utrzymanie supportu i jakoś nie ma chętnych do pomocy choćby symbolicznej więc musisz poczekac jak faktycznie nie będę miał co robić i wtedy zaaktualizuje FAQ.
  • 0

#18 RobbieG

RobbieG

    Member

  • 31 postów

Napisano 30 grudzień 2010 - 17:31

Dziękuję za:
1. Waszą wiedzę, którą się dzielicie choć was kosztuje (bardzo to doceniam)
2. Za to, że wam się chce(tybardziej to doceniam)
3. Za odpowiedzi na moje noobowskie pytania czasem wynikające z bycia Szybkim Lopezem oraz za te normalne.
4. Za cierpliwość :)

Co do FAQ 50 chętnie pomogę ot choćby stawiając jeszcze więcej pytań ;)
Co do pomocy 'symbolicznej' i innej to się nie uchylam :)
Może jakoś się wybronię mimo marnego początku na forum :D
  • 0

#19 Dychowski

Dychowski

    Owner

  • 6849 postów

Napisano 30 grudzień 2010 - 18:29

Dziękuję za:
1. Waszą wiedzę, którą się dzielicie choć was kosztuje (bardzo to doceniam)
2. Za to, że wam się chce(tybardziej to doceniam)
3. Za odpowiedzi na moje noobowskie pytania czasem wynikające z bycia Szybkim Lopezem oraz za te normalne.
4. Za cierpliwość :)

Co do FAQ 50 chętnie pomogę ot choćby stawiając jeszcze więcej pytań ;)
Co do pomocy 'symbolicznej' i innej to się nie uchylam :)
Może jakoś się wybronię mimo marnego początku na forum :D


Wystarczy że najpierw poznasz forum , gdzie co masz , poznasz tematy które Cię interesują i nie będziesz zadawał pytań na które wszyscy znają odpowiedź i jest to napisane w 100 miejscach albo koło 100 :-). Ważne żebyś teź czasem komuś pomógł a nie tylko pijawka czyli ja chce i najlepiej na już :-) czyli forum dla Ciebie , Ty dla forum , takich ludzi cenię i tacy ludzie tworzą to forum.To ze źle zacząłeś to wina "Szybki Lopez" :-) ale ważne że to widzisz i chcesz poprawić , nie musisz za nic dziękować bo my robimy to z pasją a nie wchodzimy tylko na net jak się coś zesra i trzeba szukać pomocy.FAQ napiszę w styczniu spokojnie ale najpierw mam wazniejsze kwestie typu postawic na nogi jedyne forum w Polsce - Galaxy Tab bo leży ten temat.
Pozdrawiam Lopezie :-)
  • 0

#20 pirania29

pirania29

    Junior Member

  • 22 postów

Napisano 22 styczeń 2011 - 16:51

witajcie

niestety u mnie ta metoda hmmm nie działa do końca owszem SGS wchodzi w tryb DL ale jednocześnie kończy się komunikacja z Odinem i naprawdę jestem coraz bliższy ostatecznemu krokowi czyli odpłatnego wgrania nowszego niż 2.1 Androida w servisie ,
w spatchowanym KIESS telefon też doszedł do tego momentu więc nie wiem co jest grane .
opiszę może co jak robię bo być może to ja gdzieś popełniam błąd chociaż czytałem dokładnie instrukcje wgrywania jak i odpowiedzi w temacie niedziałającego budzika

1 reset SGS
2 wywalenie Kiess i Kiess agenta z traya poprzez menadżera windowsowego
3 odpalenie Odina (program widzi urządzenie/SGS 1 kwadrat na żółto - msg/added)
4 odpalenie SDK ( u mnie ADB zainstalował się w ..android-sdk-windows\platform-tools\ ) SDK dodaje urządzenie jakiś tam port otwarty itd telefon w stanie DOWNLOAD ale jednocześnie i niestety ADB wywala mi z Odina SGS`a czyli jest REMOVED w msg programu Odin no i oczywiście za przeproszeniem dupa blada z dalszego kroku z racji chociażby tego że komp w tym momencie nie widzi telefonu i jedyne co mogę zrobić to wyjąć baterie z telefonu i w ten sposób przejąć nad nim władzę
  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych