Skocz do zawartości


Zdjęcie
* * * * * 1 głosy

[GUIDE][S8500] Poradnik flashowania S8500 - Krok po kroku - Bada 2.0.1 - Aktualizacja


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
81 odpowiedzi w tym temacie

#1 Dychowski

Dychowski

    Owner

  • 6854 postów

Napisano 30 lipiec 2011 - 23:32

*
Popularny

Witam Was

Z racji faktu , iż ukazała się wreszcie długo oczekiwana rewelacja jaką jest dla mnie Bada 2.0.1 , postanowiłem poświęcić jej troszkę czasu i napisać najnowsze poradniki flashowania zarówno na model S8500 jak i na S8530 bo oba te modele dostały Bada 2.0.1.Napisze Wam bardzo dokładnie jak to zrobić bez problemów i zamieszczę Wam wszystkie niezbędne gadżety i screeny a więc opcja spaprania czegokolwiek zminimalizowana do 99% bo zawsze znajdzie się jakiś geniusz co albo za szybko będzie chciał to zrobić albo przegapi jakiś dość ważny punkt poradnika :cool:.

PAMIĘTAJ , ŻE WSZYSTKO ROBISZ NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ , NIE PONOSZĘ ODPOWIEDZIALNOŚCI JAK UWALISZ FONA !!

Najpierw zaczniemy od podstaw a więc przygotowania wszystkich niezbędnych gadżetów i pamiętaj , że przy tej akcji stracisz wszystkie dane więc zrób sobie kopie zapasową wszystkiego na czym Ci zależy !!.

Naładuj fona na maxa , zrób kopie zapasową i wyjmij z fona karty SIM i SD !!

Co nam będzie potrzebne do zabiegu :
1.Aplikacja Kies - zainstalowanie jej dogrywa nam wszystkie sterowniki , drivery :

Aplikacja Kies 2.3.6 z czerwca 2014 i tu link do niej :

Link: Pobierz

2.Aplikacja do flashowania tego modelu i Bada 2.0 - Multiloader v.5.65 i tu link :

 

Link: Pobierz

3.Rom który chcemy wgrać i tu S8500XXLA1 i link do pliku :

Link: Pobierz

4.Kabelek usb do połączenia fona z kompem.

1.Najpierw albo instalujemy Kies i po zainstalowaniu , resetujemy kompa i podłączamy kabelkiem usb fona do kompa ażeby dograł sobie wszystkie potrzebne drivery , oczywiście jeśli już zrobiłeś to wcześniej i fon jest widziany przez kompa , pomijasz tą część operacji.

2.Tworzymy na pulpicie katalog np.WAVE i wrzucamy do niego wypakowany rom który chcemy wrzucić i flasher Multiloader v.5.65 , pamiętaj ażeby i ML i rom były w tym samym katalogu !!.

UWAGA : Czasem takie gadżety jak antyvirus i firewall blokują połączenie pomiędzy fonem a kompem , zdarza się to żadko ale są takie przypadki dlatego polecam wyłączenie na czas flashowania zarówno antyświrusa jak i firewalla.

3.Jeśli masz już kopie zapasową , fon naładowany na maxa i karty SIM i SD wyjęte , wyłącz go.

4.Uruchom aplikacje , flasher Multiloader z katalogu który utworzyłeś na pulpicie i teraz będziemy go konfigurować.Tu moja uwaga...patrz dobrze jak wstawiasz ścieszki dostępu do wskazanych plików bo bardzo często się zdarza , że odruchowo wrzucasz inne oraz fakt , iż Multidownloader zapamiętuje ostatnie pozycje i tu są częste problemy.

5.Zaznacz w Multiloaderze pozycje w sekcji CONTROL - LSI oraz poniżej dwie opcje :
Boot Change oraz Full Download, tak jak na screenie :

Załączony plik  ustawieniapoczatkowe.png   68,69 KB   721 Ilość pobrań

6.Kliknij na guzik w Multiloaderze - Boot i wskaż pliczek BOOT który masz na pulpicie w katalogu który utworzyłeś i znajduje się w katalogu z romem , tak to wygląda jak na screenie poniżej :

Załączony plik  boot.png   105,43 KB   637 Ilość pobrań

7.Kliknij na guzik - Amss i wskaż pliczek amss.bin jak to robiłeś wyżej , tak to wygląda :

Załączony plik  amss.png   100,82 KB   403 Ilość pobrań

8.Kliknij na guzik - Apps i wskaż pliczek apps_compressed.bin , tak to wygląda :

Załączony plik  apss.png   108,28 KB   257 Ilość pobrań

9.Kliknij na guzik - Rsrc1 i wskaż pliczek z końcówką .rc1 , tak to wygląda :

Załączony plik  rc1.png   103,55 KB   272 Ilość pobrań

10.Kliknij na guzik - Rsrc2 i wskaż pliczek z końcówką .rc2 , tak to wygląda :

Załączony plik  rc2.png   110 KB   239 Ilość pobrań

11.Kliknij na guzik - Factory FS i wskaż pliczek z końcówką .ffs , tak to wygląda :

Załączony plik  factory.png   101,08 KB   222 Ilość pobrań

12.Kliknij na guzik - CSC i wskaż pliczek z końcówka .csc , tak to wygląda :

Załączony plik  csc.png   99,45 KB   317 Ilość pobrań

13.Kliknij na guzik - SHP APP i wskaż pliczek z końcówką .app , tak to wygląda :

Załączony plik  shp.png   110,56 KB   324 Ilość pobrań

13.5 W niektorych softach wystepuje plik z rozszerzeniem fota - jesli jest to tez go "instalujemy"

Załączony plik  screenfota.jpg   65,4 KB   235 Ilość pobrań

Screeny zrobiłem omyłkowo na Multiloaderze v.5.64 nie sugerujcie sie tym i pamiętajcie , że musi być Multiloader v.5.65 !!.

UWAGA : W niektórych romach , może wystąpić pliczek FOTA który jest odpowiedzialny za aktualizacje oprogramowania układowego z poziomu fona oraz pliczek PFS czyli dodatki do romu typu gry , aplikacje które czasem są w taki sposób rozbite , może jakiegoś pliczku nie być a te będą, pliczki FOTA mają rozszerzenie .fota a pliczki PFS rozszerzenie .pfs a więc trudno je pomylić z innymi , zawsze pakujesz te pliczki które zawiera dany rom i nie kombinujesz dlaczego nie ma innych .

14.Całość poprawnej konfiguracji powinna wyglądać tak jak na screenie poniżej (+ eventualnie zaznaczony plik fota jesli ROM go zawiera) :

Załączony plik  finisz.png   65,25 KB   624 Ilość pobrań

Jeśli tak jest i dokładnie sprawdziłeś dwa razy , przejdziemy teraz do trybu downladingu czyli na wyłączonym fonie przytrzymaj 3 guziki jednocześnie ale w tej kolejności :
ściszanie głośności + blokada + włączanie , trzymasz je jednocześnie wszystkie trzy do momentu jak ujrzysz okienko z napisem DOWNLOAD MODE , niebieska ramka i czerwony napis.

15.Podłącz fona kabelkiem usb do kompa.

16.W Multidownloaderze powinieneś zobaczyć napis -najpierw np. COM 4 i napis READY a następnie klikasz guzik Port Search i powinieneś zobaczyć napis - LISMORE , jeśli takowy widzisz masz dobrą komunikacje i możesz przystąpić do decydującego natarcia i klikasz guzik - Download

Cała operacja wgrywania firmware zależna jest od zawartości romu i trwa średnio od 11 do 18 minut i po skończonej operacji w Multidownloaderze zobaczysz napis all files complete , fon się zresetuje i jak ujrzysz nowy pulpit , możesz odłączyć fona od kompa i zamknąć Multiloadera.

17.Ostatnia operacja to musisz wpisać w dialerze czyli na klawiaturze fona następująca kombinacje : *2767*3855#
Po wklepaniu tego kodu , poczekaj chwilkę az sie fon ponownie uruchomi , ustawisz sobie język Polski lub jaki preferujesz i to tyle.
Jest to reset faktory który czyści pozostałości po starym romie , takie małe porządki robi dla pewności i czystości :P , wyłączasz fona , wkładasz karty SIM i SD , włączasz fona i cieszysz się nowym softem i to tyle filozofii.

UWAGI DODATKOWE : Jeśli ujrzysz w Multiloaderze błąd Dlb.error to znaczy że urzyłeś innej wersji Multidownloadera najprawdopodobniej , jeśli masz problemy z komunikacją , portami to prawdopodobnie ten sam błąd.Jeśli masz problem z komunikacją , odinstaluj poprzednia wersje Kies , drivery i zainstaluj ponownie i zrestartuj kompa.

PORADNIK PRZETESTOWANY PRZEZE MNIE , JEST MOJEGO AUTORSTWA JAK I SCREENY I NIE ZEZWALAM NA KOPIOWANIE NA INNE FORA , PORTALE ITD. !!

ZAKTUALIZOWANO 07-06-2014


Użytkownik Dychowski edytował ten post 01 styczeń 2015 - 17:00

  • 37

#2 Ketosh

Ketosh

    Senior Member

  • 461 postów

Napisano 31 lipiec 2011 - 07:37

działa :) smialo instalowac i testowac...
  • 0

#3 ziomek76

ziomek76

    Senior Member

  • 144 postów

Napisano 31 lipiec 2011 - 15:42

a mi nie dziala :D

JOKE :D

szkoda ze beta . To nic czekamy na full ( kolo 20 sierpnia )
  • 1


Nie będę kłócił się z idiotą bo najpierw zniży Cię do swojego miernego poziomu a później pokona rutyną i doświadczeniem.

...i pamiętajcie podziękować możecie poprzez kliknięcie lewym przyciskiem myszy na ( * ) mieszczącym się pod postem


#4 Dychowski

Dychowski

    Owner

  • 6854 postów

Napisano 31 lipiec 2011 - 15:46

a mi nie dziala :D

JOKE :D

szkoda ze beta . To nic czekamy na full ( kolo 20 sierpnia )


Już nie taka beta :-) , beta to było KG5 , to już jest wczorajsza wersja KG6 i chula całkiem fajnie.
  • 1

#5 lsebastian

lsebastian

    Member

  • 105 postów

Napisano 31 październik 2011 - 23:39

Umnie również działa, dzięki za szczegółowy poradnik.
  • 0

http://www.sldesign.xcl.pl/ - grafika 2D/3D, www


#6 Ketosh

Ketosh

    Senior Member

  • 461 postów

Napisano 01 listopad 2011 - 10:17

widzisz lsebastian... mowilem ze bedzie dzialac :P

  • 0
nie dziekuj - kliknij gwiazdke, pobrałeś - kliknij gwiazdke :peace:

#7 wronex1994

wronex1994

    Junior Member

  • 1 postów

Napisano 24 grudzień 2011 - 16:39

Działa:)

Użytkownik wronex1994 edytował ten post 24 grudzień 2011 - 19:03

  • 0

#8 Ketosh

Ketosh

    Senior Member

  • 461 postów

Napisano 31 grudzień 2011 - 09:11

w poradniku znajduje sie oficialna wersja bady 2.0
  • 1
nie dziekuj - kliknij gwiazdke, pobrałeś - kliknij gwiazdke :peace:

#9 Magickadi

Magickadi

    Junior Member

  • 1 postów

Napisano 31 grudzień 2011 - 23:13

dzięki wszystkim za szczegółowe wyjaśnienie:-D wszystko działa jak należy
  • 0

#10 Ketosh

Ketosh

    Senior Member

  • 461 postów

Napisano 01 styczeń 2012 - 10:07

kolego fajnie ze nas doceniasz ale nastepnym razem podziekuj klikajac gwiazdke pod postem
  • 1
nie dziekuj - kliknij gwiazdke, pobrałeś - kliknij gwiazdke :peace:

#11 Punisher

Punisher

    Zasłużony

  • 1200 postów

Napisano 13 styczeń 2012 - 15:38

Wszystko sprawnie poszło i bada 2.0 kl6 jest na fonie wymagany do wgrania jest plik fota!!! pozdro
  • 0

#12 Ketosh

Ketosh

    Senior Member

  • 461 postów

Napisano 13 styczeń 2012 - 20:28

no musialo sprawnie pojsc :) a jesli chodzi o pliki fota. to nie kazdy ROM je ma ale nie ma sie co tym przejmowac... bo to odpowiedzialne za aktualizacje przez kiesa albo besposrednio przez phona, a wiadomo my tego nie uzywamy :) pozdro
  • 0
nie dziekuj - kliknij gwiazdke, pobrałeś - kliknij gwiazdke :peace:

#13 Dychowski

Dychowski

    Owner

  • 6854 postów

Napisano 13 styczeń 2012 - 20:30

no musialo sprawnie pojsc :) a jesli chodzi o pliki fota. to nie kazdy ROM je ma ale nie ma sie co tym przejmowac... bo to odpowiedzialne za aktualizacje przez kiesa albo besposrednio przez phona, a wiadomo my tego nie uzywamy :) pozdro



Jasne tylko jak go nie zainstalujesz w romie który go ma , uwalisz fona ;]
  • 0

#14 dewiant360

dewiant360

    Junior Member

  • 3 postów

Napisano 25 styczeń 2012 - 14:47

witam mi wyskakuje napis Warring: securiyty fall gdy nasikam download co w takim przypadku można zrobić ?
  • 0

#15 Ketosh

Ketosh

    Senior Member

  • 461 postów

Napisano 25 styczeń 2012 - 16:56

kolego alt+ctrl+delete ... i wywal z procesow kiesa, no i sprawdz czy firewall nie blokuje Ci aplikacji...
  • 0
nie dziekuj - kliknij gwiazdke, pobrałeś - kliknij gwiazdke :peace:

#16 kaskup

kaskup

    Junior Member

  • 2 postów

Napisano 30 styczeń 2012 - 15:21

Witam,
robiłam wszystko pokolei jak napisaliście w instrukcji, na końcu podało mi na moim telefonie "fota engine is not installed plz install below fota eng. (fota_engine_ver_info_2.0)"
pomóżcie mi co mam teraz zrobic..
jakbyście mogli tak krok po kroku jak w pierwszym poście...
pozdrawiam
  • 0

#17 Ketosh

Ketosh

    Senior Member

  • 461 postów

Napisano 30 styczeń 2012 - 17:05

przeczytaj pkt 15... jest tam o pliku fota... nie ma screena, dodam go pozniej, zaznaczylas w multiloaderze pod shpapp plik fota ?

Użytkownik Ketosh edytował ten post 30 styczeń 2012 - 18:22

  • 0
nie dziekuj - kliknij gwiazdke, pobrałeś - kliknij gwiazdke :peace:

#18 kaskup

kaskup

    Junior Member

  • 2 postów

Napisano 30 styczeń 2012 - 17:37

czytałam i to nie raz jeden..
nie zanaczałam pliku fota..
napisz mi cos mam zrobi bo zoastałam bez tel na razie :(
  • 0

#19 Ketosh

Ketosh

    Senior Member

  • 461 postów

Napisano 30 styczeń 2012 - 18:03

jesli w paczce z romem jest plik fota tez nalezy go wgrac

Użytkownik Ketosh edytował ten post 30 styczeń 2012 - 19:22

  • 0
nie dziekuj - kliknij gwiazdke, pobrałeś - kliknij gwiazdke :peace:

#20 Punisher

Punisher

    Zasłużony

  • 1200 postów

Napisano 30 styczeń 2012 - 19:57

czytałam i to nie raz jeden..
nie zanaczałam pliku fota..
napisz mi cos mam zrobi bo zoastałam bez tel na razie :(


wyjmij baterie i włórz spowrotem a nastepnie wejdz w tryb download i wgraj ponownie rom tylko przed nacisnieciem start kliknij na fota i kliknij na ten plik i otwórz a nastepnie kliknij start. Pozdrawiam
  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych