Skocz do zawartości


Zdjęcie
- - - - -

[GUIDE][I9001] Poradnik flashowania I9001


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
136 odpowiedzi w tym temacie

#1 Bartosch

Bartosch

    Moderator

  • 54 postów

Napisano 02 wrzesień 2011 - 18:31

Ostanio napisalem ten poradnik na prosbe pewnego wydawnictwa i mysle, ze moge wkleic go i tutaj:

Poradnik typu "krowie na granicy" :)

!!!WSZYSTKO NA WLASNA ODPOWIEDIZALNOSC!!!
Na poczatek drobna aktualizacja, a mianowicie na koncu poradnika znajdzice opis jak wgrac ROM jednoplikowy na podstawie wersji GT-I9001_XEN_I9001XXKPG i jej pokrewnych (Android 2.3.5).

Postaram się w miarę dokładnie i zrozumiale wyjaśnić na czym polega proces zmiany oprogramowania.

Po pierwsze Samsung udostępnia program KIES, który pobierze Drivery po podłączeniu telefonu i tu link do niej:

 

Link: Pobierz - Wersja z czerwca 2014.

Niestety najprawdopodobniej interesujaca cie wersja Androida nie bedzie dostepna dla Polski i pewnie nie pojawi sie
zbyt szybko.

Kolejna metoda jest uzycie serwisowego oprogramowania Samsunga o nazwie Odin; wersja przystosowana dla Galaxy S Plus:

 

Link: Pobierz

Konieczne do aktualizacji jest posiadanie jeszcze odpowiedniego ROM'u z Androidem i tu wybór zostawiam Wam.

Następnie, otwieramy program Samung Kies i z górnego paska wybieramy "Narzedzia", a nastepnie "zainstaluj sterownik", jest to czynnosc niezbedna w sytemach 64-bitowych Vista i 7. Po instalacji sterownika zamykamy program.
Kolejnym krokiem jest uruchomienie programu Odin. Pierwsza czynnością jest klikniecie na przycisk "OPS" i podanie ścieżki do pliku:

AriesVE.ops

Nastepnie przycisk "Boot" i podanie sciezki do pliku:

Boot_loader.tar

Kolejno analogicznie "Phone" sciezka do pliku:

SMD_MODEM_I9001XXKP4_CL374422_REV00_user_low_ship_EMMC.smd

Nastepnie "PDA" i sciezka do:

SMD_PDA_I9001XXKP4_CL374422_REV00_user_low_ship_EMMC.smd

I na koncu "CSC: i sciezka do pliku:

SMD_CSC_GT-I9001-MULTI-CSC-OXAKP2_EMMC.smd



Ekran powinien wygladac jak na zalaczonym przeze mnie obrazku.
Załączony plik  Odin.jpg   264,87 KB   2712 Ilość pobrań

Nastepnie podlaczamy telefon w trybie Download (tryb uzyskuje sie przez wylaczenie telefonu i ponowne wlaczenie go z jedoczesnym przytrzymaniem srodkowego guzika pod ekranem i przycisku "zmniejszenie glosnosci"), przyciski trzymamy do momentu pojawienia sie grafiki z napisem Downloading... Do not turn off target!!.
(Niektore telefony maja zablokowany ten tryb, ale z tego co mo wiadomo wersji Galaxy S Plus to nie dotyczy). Wazna uwaga: z trybu Download mozna wyjsc jedynie poprzez wyjecie baterii z telefonu! Niektorzy zalecaja wyjecie karty SIM, przed Flashowaniem, ja tego nie zrobilem i raczej wszystko jest ok.

Nastepnie podlaczamy telefon do komputera przez dolaczany kabel, program Odin powinien zasygnalizowac nam podlaczenie w okienku "Com Port mapping" i nastepnie wybieramy opcje Start. Odin powinien wyswietlic zielony pasek postepu instalacji, a cala operacja zajela w moim przypadku okolo 15 minut. Telefon w tym czasie zrestartuje sie i poprosi o konfiguracje ustawien godziny, jezyka i tym podobnych parametrow. Ostatnim (opcjonalnym) krokiem jest zrobienie tzw. WIPE telefonu przez wpisanie, tak jakby sie wybieralo numer kodu:

*2767*3855#

Od tego momentu w telefonie powinien znajdowac sie Android w wersji 2.3.4. Wgywane oprogramowanie, jest oficjalna dystrybucja Samsunga, jednakze niedostepna dla klienta polskiego. Teoretycznie opisana przeze mnie procedura jest podstawa do utraty gwarancji (przynajmniej do momentu udostepnienia tej wersji Androida na rynek polski). Podobnie kazdy, kto posiada telefon z brandingiem operatora (zwlaszcza sieci Orange), naraza sie na utrate gwarancji, gdyz uzyta przeze mnie wersja Androida 2.3.4 jest pozbawiona firmowania przez jakakolwiek siec komorkowa.
Opisany tu proces, jest w pelni odwracalny (tzn. mozna powrocic do poprzedniej wersji oprogramowania) i raczej bezpieczny (wgrywane oprogramowanie nie narusza wbudowanego w telefon ROM Loadera).
Oczywiscie jak zawsze w takim przypadku, kazdy wykonuje zmiane oprogramowania na wlasne ryzyko i nie moge ponosic zadnej odpowiedzialnosci za niewlasciwa interpretacje wskazowek tego poradnika, lub za wypadki losowe podczas zmiany oprogramowania i wogole nie odpowiadam za nic :).
Prawdopodobnie tez opisana tu procedura znajduje sie na granicy prawa, poniewaz Samsung nie udostepnia uzytkownikowi koncowemu opisanych tu programow i plikow, sa to wylacznie narzedzia dostepne serwisom naprawczym.

ROM JEDNOPLIKOWY

Do zaladowania tego typu ROM'u potrzebujemy ponownie programu Odin w wersji wymienionej wczesniej, kolejnym krokiem jest zgranie ROM'u w wersji 2.3.5 dostepnej na naszym forum w odpowiednim dziale. Ostatnim krokiem jest posiadanie pliku AriesVE.ops, ktory mozemy wyodrebnic z paczki zawierającej ROM I9001XXKP4. Nastepnie uruchamiamy Odin'a i zaznaczamy opcje One Package, kolejnym krokiem jest wskazanie sciezki do pliku AriesVE.ops w okienku OPS i sciezki do ROM'u w okienku One Package. ROM jest jednoplikowy, wiec nie powinno byc problemu z ustaleniem ktory plik nalezy tam umiescic, jezeli ktos jednak by mial problem to podpowiem, ze bedzie to duzy plik o rozszerzeniu tar.md5. Ostatecznie powinno to wyglądać tak:
Załączony plik  Odin one P.jpg   288,35 KB   2438 Ilość pobrań

Pamietajcie by sprawdzić czy macie oznaczona opcje One Package przed rozpoczeciem flashowania.
Nastepnie postepujemy juz w sposob dokladnie taki sam, jak w przypadku ROM'ow wieloplikowych.
POWODZENIA


Użytkownik Dychowski edytował ten post 13 czerwiec 2014 - 20:39

  • 12

#2 rysiu_westside

rysiu_westside

    Senior Member

  • 183 postów

Napisano 09 wrzesień 2011 - 08:26

Pytanie:
Co należy zrobić kiedy Odin prosi o zamknięcie portu? Telefon się restartuje i nic się nie dzieje :( czas upływa i fail. Próbowałem odłączać i podłączać w trybie download i w normalnym trybie NIC. Fail i tyle, w sumie wszystko działa ale nie wiem czy nie będzie to jakoś negatywnie wpływało (no bo formalnie instalacja nie poszła do końca). Poza tym przy wgrywaniu 2.3.4 zawisł na 8/10 loading "costam".exe ale przy następnej próbie wrócił do miejsca w którym skończył.
  • 0

#3 Bartosch

Bartosch

    Moderator

  • 54 postów

Napisano 09 wrzesień 2011 - 09:42

Skoro telefon sie zrestartowal i poprosil o konfiguracje i wszystko dziala, to powinno byc ok. Na XDA tez mieli podobne problemy, tzn. odlaczyli telefon po restarcie i konfiguracji, bez czekania az Odin dobije do konca i nie zglaszlali potem problemow.
  • 0

#4 mr_omega

mr_omega

    Senior Member

  • 672 postów

Napisano 10 wrzesień 2011 - 09:23

Dwie sprawy:
1. Czy mogę prosić o ponowne wystawienie Odina dla SGSP? Bo link nie działa
2. Czy przeprowadzenie flashowania spowoduje skasowanie wszystkich danych (w tym programów), które mam obecnie zainstalowane?
  • 0

#5 Ringo1976

Ringo1976

    Member

  • 53 postów

Napisano 10 wrzesień 2011 - 09:28

2. Czy przeprowadzenie flashowania spowoduje skasowanie wszystkich danych (w tym programów), które mam obecnie zainstalowane?

Zdecydoeanie tak, wyleci wszystko poza zawartoscia karty pamieci. Po wgraniu zrob koniecznie factory reset aby usunac ewentualne smieci.

Sent from my GT-I9001 using Tapatalk
  • 0

#6 Dychowski

Dychowski

    Owner

  • 6814 postów

Napisano 10 wrzesień 2011 - 09:38

Dwie sprawy:
1. Czy mogę prosić o ponowne wystawienie Odina dla SGSP? Bo link nie działa
2. Czy przeprowadzenie flashowania spowoduje skasowanie wszystkich danych (w tym programów), które mam obecnie zainstalowane?


Napisz mi którą wersje Odina chcesz i ją wrzucę.
  • 0

#7 mr_omega

mr_omega

    Senior Member

  • 672 postów

Napisano 10 wrzesień 2011 - 10:05

Dzięki za odpowiedź. Skorzystam więc z Titanium Backup.
Jeszcze tylko tego Odina muszę znaleźć. Czy to jest jakaś specjalnie dedykowana dla S Plus wersja, czy mogę poszukać jakiejś innej?

---------- Post added at 10:40 ---------- Previous post was at 10:40 ----------

Chodzi mi o tę, o której pisał autor pierwszego posta - pisał, że jest przeznaczona dla Galaxy S Plus.

---------- Post added at 11:05 ---------- Previous post was at 10:40 ----------

dzięki - już znalazłem Odina. Chodziło o wersję 4.43 (poznałem po załączonym screenie).
Jeśli ktoś go potrzebuje, jest tutaj:
http://supportsamsun...6237/#post25240

Użytkownik Dychowski edytował ten post 10 wrzesień 2011 - 10:40

  • 0

#8 Mikolak

Mikolak

    Junior Member

  • 7 postów

Napisano 06 październik 2011 - 16:58

Głupie pytanie, ale - mam Win7 x64, i nie ma u mnie w Kies opcji 'zainstaluj sterownik'. Instalowałem tuż po otrzymaniu fona sterowniki do SGS+ dla x64 znalezione na necie, bo nie wiedziałem o Kies, ale nie wiem czy to to samo.
Boję się flashować bez tego, bo a nuż sobie zrobię cegłę.
  • 0

#9 Dychowski

Dychowski

    Owner

  • 6814 postów

Napisano 06 październik 2011 - 20:52

Głupie pytanie, ale - mam Win7 x64, i nie ma u mnie w Kies opcji 'zainstaluj sterownik'. Instalowałem tuż po otrzymaniu fona sterowniki do SGS+ dla x64 znalezione na necie, bo nie wiedziałem o Kies, ale nie wiem czy to to samo.
Boję się flashować bez tego, bo a nuż sobie zrobię cegłę.


Sprawa banalnie prosta...jeśli instalowałeś pakiet driverów o zawartości ok.18 mb to na systemy 32 i 64 bitowe.Kies zawiera ten sam driver.Jak sprawdzic czy jest OK ? uruchom fona w trybie dwonloadingu , podłacz do kompa i jak zobaczysz w sekcji ID:COM żólty prostokąt z napisaem np.COM3 to znak , że masz poprawną komunikacje i możesz atakować , jak nie , przytrzymaj guzik POWER i wyłacz fona , nic sie nie stanie a bedziesz mial pewność.
  • 1

#10 Szymon Małek

Szymon Małek

    Junior Member

  • 4 postów

Napisano 24 listopad 2011 - 15:37

Witam

Mam problem ze zrobieniem flasha poniżej log z MultiLoadera

Download Start...
<0> Create File...
<1> StartThread Detected : 1
<2> StartThread Detected : 0
<3> StartThread Detected : 0
<4> StartThread Detected : 0
<5> StartThread Detected : 0
<6> StartThread Detected : 0
<7> StartThread Detected : 0
<8> StartThread Detected : 0
<1> setup connection...
<1> odin mode.. check plcatform verification.
<1> VerifyPlatform:V0, P0,R0
<1> START!!!
<1> SMD Download mode...
<1> SMD Download mode...
<1> SMD Download mode...
<1> set download environment.
<1> big partition size!!
<1> big partition size!!
<1> big partition size!!
<1> big partition size!!
<1> big partition size!!
<1> big partition size!!
<1> big partition size!!
<1> big partition size!!
<1> big partition size!!
<1> partition.bin download..
<1> 1/15 Finished.
<1> dbl.mbn download..
<1> 2/15 Finished.
<1> osbl.mbn download..
<1> 3/15 Finished.
<1> amss.mbn download..
<1> 4/15 Finished.
<1> EMMCBOOT.MBN download..
<1> 5/15 Finished.
<1> adsp.mbn download..
<1> 6/15 Finished.
<1> boot.img download..
<1> 7/15 Finished.
<1> system.ext4 download..
<1> 8/15 Finished.
<1> cache.ext4 download..
<1> 9/15 Finished.
<1> recovery.img download..
<1> 10/15 Finished.
<1> persist.ext4 download..
<1> 11/15 Finished.
<1> reset pda..
<0> Started Timer
<1> Close serial port and wait until rebooting.
<1> PASS!!!
<0> Destroy instant..
<0> Killed timer


Telefonik resetuje się i później flashowanie dalej nie idzie staje na 11/15. Może ktoś miał podobny przypadek i wie jak rozwiązać problem ?
  • 0

#11 Dychowski

Dychowski

    Owner

  • 6814 postów

Napisano 24 listopad 2011 - 16:02

Kolego , więcej info czyli :
1/Jakim Multidownloaderem flashujesz , jaką wersją ?
2/Jaki rom wrzucasz i jak to ustawiłeś ? zamieść screena.
3/WYłaczony antyvirus , firewall i Kies ?
4/Robisz to w trybie downloadingu ?
5/Dograłeś wszystkie drivery usb ?
  • 0

#12 Szymon Małek

Szymon Małek

    Junior Member

  • 4 postów

Napisano 24 listopad 2011 - 16:33

1. Multiloader 4.43
2. Kilka romów próbowałem na każdym to samo / Wszystko wg. instrukcji z formu.
3. Antywirusy i firewalle, kies wyłączone
4. Tak tryb downloading..
5. Drivery wszystkie wgrane z kies-em normalnie się łączy

Generalnie wszystko się fleshuje dochodzi do momentu 11/15 telefon automatycznie się resetuje i później już żadnej reakcji dopiero po dłuższej chwili wywala PASS. Próbowałem już po resecie telefonu podłączać normalnie, w trybie Downloading, ale cały czas to samo. Telefon po tej operacji normalnie się odpala.
  • 0

#13 Dychowski

Dychowski

    Owner

  • 6814 postów

Napisano 24 listopad 2011 - 16:40

1. Multiloader 4.43
2. Kilka romów próbowałem na każdym to samo / Wszystko wg. instrukcji z formu.
3. Antywirusy i firewalle, kies wyłączone
4. Tak tryb downloading..
5. Drivery wszystkie wgrane z kies-em normalnie się łączy

Generalnie wszystko się fleshuje dochodzi do momentu 11/15 telefon automatycznie się resetuje i później już żadnej reakcji dopiero po dłuższej chwili wywala PASS. Próbowałem już po resecie telefonu podłączać normalnie, w trybie Downloading, ale cały czas to samo. Telefon po tej operacji normalnie się odpala.


Zrestartuj kompa i podłącz do innego portu usb , sprawdź czy przypadkiem nie masz włączonego debugowania usb.Jeśli wgrywasz rom jednoplikowy , musisz zaznaczyć opcje : One Package i w to okienko dodać nie jako PDA.
Załącz screena jak to ustawiasz w Multi bo może będzie szybciej.
  • 0

#14 Szymon Małek

Szymon Małek

    Junior Member

  • 4 postów

Napisano 24 listopad 2011 - 17:00

Załączony plik  print_samsung.jpg   220,23 KB   425 Ilość pobrań

Printscreen zrobiony, reset zrobiony, port usb zmieniony i dalej lipa :/

A po chwil w programie wywala

Załączony plik  print_samsung2.jpg   231,82 KB   422 Ilość pobrań

Użytkownik Szymon Małek edytował ten post 24 listopad 2011 - 17:03

  • 0

#15 Dychowski

Dychowski

    Owner

  • 6814 postów

Napisano 24 listopad 2011 - 17:13

Hm...jakiś bandycki numer bo skąd masz COM72 ? to chyba komp z NASA :soviet: , wejdź w recovery i zrób wipe data i wipe cache.No i nic nie napisałeś co z debugowaniem usb , sprawdź dokładnie czy nie masz tam włączonego i jak i to nie pomoże , odinstaluj Kies i wszystkie drivery , zainstaluj najnowszą wersje Kies 2.1.0 i zrestartuj kompa a następnie jeszcze raz.

Tu masz najnowsze Kies :
http://supportsamsun...5_121_6-a-7273/

Użytkownik Dychowski edytował ten post 24 listopad 2011 - 17:16

  • 0

#16 Szymon Małek

Szymon Małek

    Junior Member

  • 4 postów

Napisano 24 listopad 2011 - 17:41

Próbowałem jeszcze na drugim kompie i dalej to samo, poddaje się odsyłam telefonik na gwarancje. Chciałem go przefleshować bo wywala co chwile błędy i trzeba ponownie uruchomić poprzez wyjęcie baterii, niestety po ponownym uruchomieniu telefon jest ze wszystkiego wyczyszczony.

Dzięki za pomoc.

Pozdrawiam
  • 0

#17 rysiu_westside

rysiu_westside

    Senior Member

  • 183 postów

Napisano 24 listopad 2011 - 18:00

Próbowałem jeszcze na drugim kompie i dalej to samo, poddaje się odsyłam telefonik na gwarancje. Chciałem go przefleshować bo wywala co chwile błędy i trzeba ponownie uruchomić poprzez wyjęcie baterii, niestety po ponownym uruchomieniu telefon jest ze wszystkiego wyczyszczony.

Dzięki za pomoc.

Pozdrawiam


Poczekaj z tym odsyłaniem. Na romach wieloplikowych (nie "one package") zawsze brakuje tych kilku punktów instalacji. :)
Pisałem o tym kiedyś ale robiłem porządki i poszło do śmieci :)

Dochodzi ci do 11/15 ale wszystko działa prawidłowo (chyba, że nie działa). Nie martw się tym. Ja jak pisałem o tym problemie to nikt nie chciał się przyznać ale wszyscy tak mają. Na KF8, KP4 i KE8.
Wgraj sobie XXKPG i postępuj jak w instrukcji dla "one package". Powinno dojść do końca.
Jeżeli te twoje "zawieszki" dalej występują to pamiętaj, żeby przed oddaniem telefonu na gwarancję wgrać taki rom jaki miałeś na starcie.

Użytkownik rysiu_westside edytował ten post 24 listopad 2011 - 18:20

  • 1
Jeżeli pomogłem to nie pisz posta z podziękowaniem, tylko kliknij gwiazdkę przy moim poście. Od tego ona jest :)

#18 santiel

santiel

    Junior Member

  • 4 postów

Napisano 27 listopad 2011 - 15:00

.Załączony plik  Fu...k.jpg   95,94 KB   337 Ilość pobrań

wszysko zgodnie z instrukcją... czy mogę coś zrobić ?? :)

Użytkownik santiel edytował ten post 05 grudzień 2011 - 20:05
problem rozwiązany tkwił w ściąganiu romu po wifi sumy kontrolne się nie zgadzały ściągnięty po kablu poszedł :)

  • 0

#19 rysiu_westside

rysiu_westside

    Senior Member

  • 183 postów

Napisano 30 listopad 2011 - 11:39

wszysko zgodnie z instrukcją... czy mogę coś zrobić ?? :)


Zależy co chcesz zrobić :P
Wyrażaj się jasno
  • 0
Jeżeli pomogłem to nie pisz posta z podziękowaniem, tylko kliknij gwiazdkę przy moim poście. Od tego ona jest :)

#20 santiel

santiel

    Junior Member

  • 4 postów

Napisano 05 grudzień 2011 - 20:03

Zależy co chcesz zrobić :P
Wyrażaj się jasno



Najmocniej przepraszam nieaktualne, swoja drogą co chciałem i co mogłem zrobić zamieszczając pytanie w wątku [QUIDE][I9001] Poradnik flashowania I9001 ?? :przedrzezna:

Wielkie dzięki Wszystkim z forum za kompetencję i chęć dzielenia się wiedzą :D

Użytkownik santiel edytował ten post 05 grudzień 2011 - 20:07
uzupełnienie

  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych