Skocz do zawartości


Zdjęcie
- - - - -

[GUIDE][I9001] Poradnik flashowania I9001


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
136 odpowiedzi w tym temacie

#121 Gość_Tygrys_*

Gość_Tygrys_*

Napisano 12 lipiec 2013 - 11:35

Sam byłem w podobnej sytuacji, tylko że przy aktualizacji przez Kies'a... Przerwało mi przy 4% i musiałem kombinować z odinem... Nie pamiętam dokładnie, czy udało mi się w trybie download to zrobić, czy z braku doświadczenia nie spróbowałem wgrać tego "bez trybu".
Ale zanim zaczniesz, poczekaj na odpowiedź kogoś jeszcze, bo nie wiem, czy dobrze pamiętam a nie chcę być ew. odpowiedzialny za zniszczony telefon :<
  • 0

#122 ver8

ver8

    Junior Member

  • 10 postów

Napisano 12 lipiec 2013 - 13:01

Dobra są postępy. Doszedłem do momentu w którym Odin widzi mój fon, który jest w trybie Download.
Teraz próbuje flashowac od nowa:

I9001XXKQ6_I9001XXKPK_I9001PRTKP2_HOME.tar.md5 - staje na amss.mbn download.. (sprawdzałem dwa razy)
JV9_JV7_JVO.tar - też staje na <jakiś plik> download.. ale przynajmniej zielona kreska doszła do połowy
I9001BUKP7_I9001VD2KP3_I9001BUKP3_HOME.tar.md5 - staje na amss.mbn download..

Na komp nie był instalowany Kies (ale nawet sprawdziłem, czy nie ma w procesach żeby być na 100% pewien), nie ma żadnych zabezpieczeń antywirusów itd.

Marzeniem by było 2.3.6 ale jakoś nie mogę wgrać tych jednoplikowych i chyba poszukam wieloplikowego.
  • 0

#123 Landor

Landor
  • 1490 postów

Napisano 12 lipiec 2013 - 14:13

Masz go w poście nr 118

N7100 + TapaTalk 2
  • 1
Pisanie postów jedynie o treści "Dziękuję..." to spam. Dziękuj innym wciskając gwiazdkę: Dołączona grafika pod postem.
poprzednio: Galaxy S Plus, Galaxy Note 2
obecnie: Galaxy Note 3: ROM STOCK UDMK2 bez nowego bootloadera; Kernel STOCK; Root de la Vega; MOD Wanam Xposed
Nociarze 3, przeczytać koniecznie: [ROOT][N9005] Rootowanie, aktualizacja ROM'u i debrandowanie w jednym (KNOX: 0x0)

#124 ver8

ver8

    Junior Member

  • 10 postów

Napisano 12 lipiec 2013 - 16:44

Masz go w poście nr 118

N7100 + TapaTalk 2


Dzięki nie zauwazyłem.
Ponownie miałem problemy z USB, tzn znowu komp nie widział telefonu. Ale po milionie prób udało się.... (zaczynam wątpić w te urządzenie bo komp mam na 100% sprawny).

Jak użyłem tych plików co podpowiedziałeś to mam take coś i nie idzie dalej:
Download Start...
<0> Create File...
<1> StartThread Detected : 1
<2> StartThread Detected : 0
<3> StartThread Detected : 0
<4> StartThread Detected : 0
<5> StartThread Detected : 0
<6> StartThread Detected : 0
<7> StartThread Detected : 0
<8> StartThread Detected : 0
<1> setup connection...
<1> odin mode.. check plcatform verification.
<1> VerifyPlatform:V0, P0,R0
<1> START!!!
<1> SMD Download mode...
<1> SMD Download mode...
<1> SMD Download mode...
<1> set download environment.
<1> big partition size!!
<1> big partition size!!
<1> big partition size!!
<1> big partition size!!
<1> big partition size!!
<1> big partition size!!
<1> big partition size!!
<1> big partition size!!
<1> big partition size!!
<1> partition.bin download..
<1> 1/15 Finished.
<1> dbl.mbn download..
<1> 2/15 Finished.
<1> osbl.mbn download..
<1> 3/15 Finished.
<1> amss.mbn download..

- - - Updated - - -

Siedzę już nad tym cały dzień i chyba wyczerpałem już wszystkie możliwości:
Komp: Win7 Home Premium 32 bit, Kies'a w ogóle nie ma zainstalowanego, nie ma też i nie było żadnego antywirusa, nie ma też firewall'a (chyba, że jest jakiś windowsowy i sobie hula a ja nie wiem), odin w wersji 4.43.
Wszystkie pliki z linka co dostalem od Lev - post nr 118 - rom wieloplikowy - staje na <1> amss.mbn download..
Wszystkie pliki z w/w linka + odin w tym samym katalogu.

Stoi na <1> amss.mbn download.. od 13 min, może poczekać z 1h ?
a może odin powinien być uruchomiony w trybie zgodności?

- - - Updated - - -

Załączony plik  odin.jpg   165,99 KB   29 Ilość pobrań

- - - Updated - - -

a i kabel mam też nowy, pożyczyłem specjalnie od kolegi i też nie pomogło.
  • 0

#125 EdiMar

EdiMar

    Administrator

  • 1609 postów
  • LokalizacjaElbląg

Napisano 12 lipiec 2013 - 17:53

Wypróbuj sposób może nietypowy ale podają, że czasami pomaga. Podłącz telefon pod gniazdo usb a pod drugie pendriva. Jak Odin zatrzyma się na wgrywaniu pliku amss.mbn download zacznij kopiować na pendrive jakiś plik. Ewentualnie podczas procesu flashowania kopiuj jakiś wielki plik na pendriva, na 4GB. Jeżeli to nie pomoże to na pewno nie zaszkodzi.
  • 2

Jeżeli Ci pomogłem - kliknij zieloną strzałkę!;]


#126 ver8

ver8

    Junior Member

  • 10 postów

Napisano 13 lipiec 2013 - 08:55

Wypróbuj sposób może nietypowy ale podają, że czasami pomaga. Podłącz telefon pod gniazdo usb a pod drugie pendriva. Jak Odin zatrzyma się na wgrywaniu pliku amss.mbn download zacznij kopiować na pendrive jakiś plik. Ewentualnie podczas procesu flashowania kopiuj jakiś wielki plik na pendriva, na 4GB. Jeżeli to nie pomoże to na pewno nie zaszkodzi.


Strzał w 10 !!! :brawo: :brawo::brawo:

Pomogło :jupi2: Flashowanie trwało jakieś 3-4 minuty. Oczywiście zanim kliknąłem Start to zacząłem coś kopiować na pendrive. Poszło za pierwszym razem. Ten wieloplikowy to była wersja 2.3.4 więc od razu spróbowałem z plikiem jednoplikowym 2.3.6 i tez poszło bez problemów ;]wiec jest super bo o to mi generalnie chodziło od początku.

- - - Updated - - -

a już wczoraj byłem załamany, nawet chciałem dzisiaj rano jechać do servisu, ale jak mi powiedzieli, że wymiana płyty głównej będzie kosztować 550zł to w ogóle przyżegnałem się nogą
Coś mi się wydaje, że po wykluczeniu zabezpieczeń (antywir, firewall), wyłaczeniu Kies (z procesów równiez) to nie uzycie Pendrive podczas flashowania to najczęstsza przyczyna problemów.
  • 0

#127 Dychowski

Dychowski

    Owner

  • 6814 postów

Napisano 13 lipiec 2013 - 09:02

Taka radość, takie oszczędności finansowe a zapomniałeś chociaż napisać jedno słowo koledze... dziękuję... takie to trudne czy u Ciebie w słowniku nie ma takich słów ? Nie wspomnę już o reszcie kolegów którzy próbowali Ci pomóc.. No i taki właśnie mamy ten naród w 90%....

Użytkownik Dychowski edytował ten post 13 lipiec 2013 - 09:06

  • 1

#128 ver8

ver8

    Junior Member

  • 10 postów

Napisano 13 lipiec 2013 - 12:48

Chciałem ale zobaczyłem, co ma napisane EdiMar Dołączona grafikaModerator Globalny w stopce i dałem wszystkim gwiazdki. - i Tobie też :) ale niestety dopiero jak się upomniałeś a wszystkim wyżej o wiele wcześniej

WSZYSTKIM serdecznie dziękuje, jesteście zajebiści !!!

Użytkownik ver8 edytował ten post 13 lipiec 2013 - 12:51

  • 0

#129 Dychowski

Dychowski

    Owner

  • 6814 postów

Napisano 13 lipiec 2013 - 14:57

Pieprzyć gwiazdki chodzi o odrobinę kultury no i nie wiem za co mi, ja tu nie mam pojęcia o co kaman więc nie pomogę :niewiem: a że wszyscy którzy Ci pomagali są zajebiści to przecież wiem od dawna :gangsta:
  • 1

#130 Matysowy

Matysowy

    Junior Member

  • 3 postów

Napisano 24 grudzień 2013 - 14:08

Poradnik dobry. Wgrałem sobie OpenROM 2.3.6 z jego pomocą, wszystko pięknie działa. :)
  • 0

#131 hellhills

hellhills

    Junior Member

  • 4 postów

Napisano 14 styczeń 2014 - 23:05

Załączony plik  samsung.bmp   2,57 MB   21 Ilość pobrań


Zrobione wszystko tak jak w poradniku. A "zielony pasek" stoi tak jak stał.


Download Start...
<0> Create File...
<1> StartThread Detected : 1
<2> StartThread Detected : 0
<3> StartThread Detected : 0
<4> StartThread Detected : 0
<5> StartThread Detected : 0
<6> StartThread Detected : 0
<7> StartThread Detected : 0
<8> StartThread Detected : 0
<1> setup connection...
<1> odin mode.. check plcatform verification.
<1> VerifyPlatform:V0, P0,R0
<1> START!!!
<1> SMD Download mode...
<1> SMD Download mode...
<1> SMD Download mode...
<1> set download environment.
<1> big partition size!!
<1> big partition size!!
<1> big partition size!!
<1> big partition size!!
<1> big partition size!!
<1> big partition size!!
<1> big partition size!!
<1> big partition size!!
<1> big partition size!!
<1> partition.bin download..



Cały czas to samo. Da się coś jeszcze zrobić?
  • 0

#132 Landor

Landor
  • 1490 postów

Napisano 15 styczeń 2014 - 00:00

Cały czas to samo. Da się coś jeszcze zrobić?

Da sie.

UWAGA! Wyłącz, zdezaktywuj wszystkie antywirusy, firewalle i inne wynalazki.
UWAGA! Wyłącz (jeśli włączone) aplikację Kies oraz wszystkie jej procesy w tle.
UWAGA! Nie stosuj żadnych przedłużek, ani hubów USB. Podpinaj do gniazd prosto na płycie, a nie do przedniego panelu (nie dotyczy laptopów - tam wszystkie są na płycie).

1. Nie odłączaj kabla od telefonu ani kompa.
2. Delikatnie otwórz telefon i wyjmij baterię - nie odłączaj kabla od telefonu ani od kompa.
3. Naciśnij i przytrzymaj guzik Power aż do wyłączenia się urządzenia.
4. Teraz odłącz kabel od fona albo/i od kompa.
5. Uruchom telefon w trybie Download.
7. Wyłącz Odina, włącz go ponownie (oczywiście Odin v4.43).
8. Podepnij fona do komputera. Odin powinien wykryć telefon.
9. Wskaż plik/pliki z ROMem pliczek ops itp.
10. Start.

Sugestia: Jeśli to nie zadziała, przeprowadź powyższe czynności raz jeszcze. Upewnij się, że wszystkie sterowniki sa poprawnie zainstalowane, uruchom komputer ponownie, spróbuj na innym porcie USB.

Do dzieła! Daj znać jak poszło.
  • 1
Pisanie postów jedynie o treści "Dziękuję..." to spam. Dziękuj innym wciskając gwiazdkę: Dołączona grafika pod postem.
poprzednio: Galaxy S Plus, Galaxy Note 2
obecnie: Galaxy Note 3: ROM STOCK UDMK2 bez nowego bootloadera; Kernel STOCK; Root de la Vega; MOD Wanam Xposed
Nociarze 3, przeczytać koniecznie: [ROOT][N9005] Rootowanie, aktualizacja ROM'u i debrandowanie w jednym (KNOX: 0x0)

#133 ZIBI3637

ZIBI3637

    Junior Member

  • 12 postów

Napisano 18 luty 2014 - 20:27

czy jest jakis rom z androidem 4 do wgrania przez odina?
  • 0

#134 Max78

Max78

    Moderator

  • 288 postów

Napisano 20 luty 2014 - 22:57

Nie kojarzę - a przynajmniej nie tutaj.
Dlaczego chcesz ODINem wrzucać ROM?
Migiem idzie wgranie TWRP odp. i wrzucenie paczki ZIP na kartę (urządzenie lub exSD) i flash + gapps'y.

SENT FROM PC-2-Mac @Mavericks
  • 0

#135 parrotlarch

parrotlarch

    Senior Member

  • 677 postów

Napisano 20 luty 2014 - 23:06

Ostatnio chyba broodrom milion lat temu. Jak mówi max po co odin jak można przez recovery.

Wysyłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2
  • 0

#136 hellhills

hellhills

    Junior Member

  • 4 postów

Napisano 10 marzec 2014 - 00:18

@Landor
Muszę Ci szczególnie podziękować bo udało mi się uratować telefon. Również dziękuję wszystkim innym, którzy dawali tu wszelkie rady.

Zostało mi wgranie ROM'u. Pytanie czy jest możliwość wgrania najnowszego Androida sposobem opisanym w poradniku. Z góry mówie ze na tym się nie znam i jestem zielona. :)
  • 0

#137 Max78

Max78

    Moderator

  • 288 postów

Napisano 10 marzec 2014 - 06:50

Tak, możesz wgrać andka kitkat - u nas na forum masz BeamKata, Ehndroixa, CyanogenModa. Patrz w poszczególne tematy w sekcji ROMy modyfikowane.
Instrukcja jak wgrać znajduję się zwykle w temacie nt konkretnego ROMu, ew. Pisz.

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka
  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych