Skocz do zawartości


Zdjęcie
- - - - -

[Q][N7000] Dyskusja odnośnie romów i flashowania - Pytania , problemy.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
95 odpowiedzi w tym temacie

#1 Dychowski

Dychowski

    Owner

  • 6817 postów

Napisano 11 listopad 2011 - 13:52

Witam,
Założyłem temat dla Was w którym będziemy rozwiązywać problemy,pytać o to z czym nie możemy sobie poradzić lub budzi nasze wątpliwości.
Pozdrawiam
  • 0

#2 maglo18

maglo18

    Junior Member

  • 7 postów

Napisano 27 listopad 2011 - 23:28

Przeczytałem twój tutorial. Mam pytanie czy jest nowsza metoda na wgranie romu bez wskazań licznika? Następne z dziedziny prostych ale nie dla dotychczasowego użytkownika WM. Po co się root-uje telefon?
  • 0

#3 Dychowski

Dychowski

    Owner

  • 6817 postów

Napisano 27 listopad 2011 - 23:35

Przeczytałem twój tutorial. Mam pytanie czy jest nowsza metoda na wgranie romu bez wskazań licznika? Następne z dziedziny prostych ale nie dla dotychczasowego użytkownika WM. Po co się root-uje telefon?


Jest kolego prostsza metoda i opiszę ją za dwa , trzy dni bo nie mam kiedy a inne tematy czekają.Jeśli wgrywasz stockowy rom Odinem , licznik się nie ruszy i spokojnie możesz dzisiaj Odinem wrzucić najnowszy Android 2.3.6 czyli KKA i nic się nie stanie z counterem , stanie się jak wrzucisz custom rom czyli modyfikowany lub kernel jakiś Odinem ale można to właśnie zrobić przez CWM.Root to tak jak w linuchu , daje Ci dostęp do wszystkich plików systemowych a co za tym idzie , możesz modyfikować swój system , są również pewne aplikacje które potrzebują uprawnień roota ale to już poznasz w praniu :soviet:
  • 0

#4 maglo18

maglo18

    Junior Member

  • 7 postów

Napisano 27 listopad 2011 - 23:40

Czekam z niecierpliwością. Chyba że temat już gdzieś jest opisany i możesz podać wskazówkę?
  • 0

#5 Dychowski

Dychowski

    Owner

  • 6817 postów

Napisano 27 listopad 2011 - 23:45

Czekam z niecierpliwością. Chyba że temat już gdzieś jest opisany i możesz podać wskazówkę?


Nie jest jeszcze opisany ale sprawa banalnie prosta :
Zassaj roma KKA , to Andek 2.3.6 najnowszy :
http://supportsamsun...d-2-3-6-a-7213/
Zassaj Odina v.1.85 i pliczek PIT Q1 tu znajdziesz te gadżety :
Pomocnik - drivery,kies,ops,flasher dla N7000 Galaxy Note
Utwórz na pulpicie katalog np.NOTE , wrzuć do niego wypakowany Odin 1.8.5 , PIT - Q1 i rom , pamietaj rom ma mieć końcówke .tar nie .zip bo Odin czyli flasher jej nie zobaczy.
Jak zainstalujesz Kies i po podłączeniu fona , komp dogra sobie wszystkie drivery i Kies będzie widział fona , zrestartuj kompa.
Następnie odpal Odina z katalogu który utworzyłeś na pulpicie i zrób tak wszystko jak na screenie poniżej :

Załączony plik  note.png   75,66 KB   68 Ilość pobrań

Uruchom Notke w trybie downloadingu , masz w poradniku co i jak to się robi i podłącz fona do kompa , jak skonfigurowałeś Odina tak jak na screenie , odpalasz guzik START i czekasz aż skończy misje i Notka się uruchomi , tyle akcji na dzisiaj , powinno pomóc jak jesteś kumaty :soviet:
Pozdrawiam

Użytkownik Dychowski edytował ten post 27 listopad 2011 - 23:53

  • 0

#6 maglo18

maglo18

    Junior Member

  • 7 postów

Napisano 28 listopad 2011 - 08:12

Dzięki. Tyle to udało mi się zrobić. Ale jak zauważyłem jest to zmiana na oryginalny rom a nie na root-owany?
  • 0

#7 Dychowski

Dychowski

    Owner

  • 6817 postów

Napisano 28 listopad 2011 - 08:22

Dzięki. Tyle to udało mi się zrobić. Ale jak zauważyłem jest to zmiana na oryginalny rom a nie na root-owany?


Poczytaj trochę forum...rootowanie to już 2 minuty i żaden problem , najpierw wrzucamy odpowiedni rom a później go rootujemy....:
http://supportsamsun...y-rom-kka-7227/

Użytkownik Dychowski edytował ten post 28 listopad 2011 - 08:30

  • 0

#8 maglo18

maglo18

    Junior Member

  • 7 postów

Napisano 28 listopad 2011 - 08:55

Jak już zrootuje Notke to mogę instalowac custom romy wgrywane przez CWM i licznik się nie zmieni? Mogę instalować dowolny czy są jakieś ograniczenia?
  • 0

#9 Dychowski

Dychowski

    Owner

  • 6817 postów

Napisano 28 listopad 2011 - 09:01

Jak już zrootuje Notke to mogę instalowac custom romy wgrywane przez CWM i licznik się nie zmieni? Mogę instalować dowolny czy są jakieś ograniczenia?


Możesz metodą opisaną czyli metodą Chainfire i przez CWM , inna metoda powoduje naliczanie flashowań w counterze.Czy możesz instalować dowolny ? na to pytanie nikt Ci nie odpowie bo nie wiadomo jakie będą i jakie będą miały sposoby instalacji ale na dzień dzisiejszy , ta metoda opisane jest sprawdzona i te romy które są dostępne , możesz.Czyszczenie countera czyli wyzerowanie licznika , pewnie opiszę za kilka dni ale będziesz musiał zainwestować pewnie ze 20 zł i zakupić unbricka bo na dzień dzisiejszy nie ma innej metody więc i tu nie ma strachu przed utratą gwarancji ale o tym za kilka dni.
  • 1

#10 maglo18

maglo18

    Junior Member

  • 7 postów

Napisano 28 listopad 2011 - 09:13

Z tego co się domyślam to powrót do oryginalnej wersji to załadowanie romu samsunga przez odina?
  • 0

#11 Dychowski

Dychowski

    Owner

  • 6817 postów

Napisano 28 listopad 2011 - 09:17

Z tego co się domyślam to powrót do oryginalnej wersji to załadowanie romu samsunga przez odina?


Dosłownie ale romu stockowego czyli open bez modyfikacji.Kolegro , moje odpowiedzi powinny Cię zadowolić a resztę znajdziesz na forum , mam trochę pracy i dopiero wieczorem będę , miłej zabawy.
  • 0

#12 Kamyk

Kamyk

    Junior Member

  • 8 postów

Napisano 30 listopad 2011 - 12:19

Witam

mam spory problem i nie mogę sobie poradzić.
Proszę Cię o pomoc

Według Twojego poradnika bez problemu doszedłem do Fazy 3

Tu pojawił się problem - pomimo utworzenia katalogu firmware i przegraniu do niego N7000XXKJ4_N7000OXAKJ4_N7000XXKJ4_HOME.tar.md5

CWM jak by nie widzi co ma wgrać - po całej operacji dalej mam zółty trójkąt

proszę Cię o poradę

Pozdrawiam
Kamyk
  • 0

#13 Dychowski

Dychowski

    Owner

  • 6817 postów

Napisano 30 listopad 2011 - 12:24

Pewnie zobaczy ale rom musi być z rozszerzeniem .zip jeśli wgrywasz przez CWM , jeśli wgrywasz przez Odina rozszerzenie musi być .tar lub tar.md5 a modem .bin . Sprawdz z jakim rozszerzeniem wrzuciłeś roma na kartę pamięci wewnętrzną no chyba że wrzuciłeś na zewnętrzną , sprawdz i napisz.
  • 0

#14 Kamyk

Kamyk

    Junior Member

  • 8 postów

Napisano 30 listopad 2011 - 12:39

na karcie mam z rozszerzeniem .tar.md5
postępuje według poradnika czyli chce wgrać przez CWM
jak w takim razie zmienić roszerzenie ?
  • 0

#15 Dychowski

Dychowski

    Owner

  • 6817 postów

Napisano 30 listopad 2011 - 12:47

Przejdź na nowy poradnik i tam nie będziesz problemów już , ten faktycznie za skomplikowany był dla laików ale 14 dni temu , nie było innych opcji.

http://supportsamsun...11-2011-a-7422/

Czytaj uważnie..napisałem Ci wyżej co i jakie rozszerzenia czyta..

Użytkownik Dychowski edytował ten post 30 listopad 2011 - 12:50

  • 0

#16 Kamyk

Kamyk

    Junior Member

  • 8 postów

Napisano 30 listopad 2011 - 19:45

no tak napisałeś jakie rozszerzenia czyta
ale nie o to pytałem :)
pytałem jak zmienić rozszerzenie lub skąd pobrać rom z odpowiednim rozszerzeniem
ok zaraz spróbuje tym drugim sposobem
rozumiem że zniknie mi zółty trójkącik ?
  • 0

#17 Dychowski

Dychowski

    Owner

  • 6817 postów

Napisano 30 listopad 2011 - 20:00

Kolego , masz dwa konkretne poradniki , powalcz trochę , trochę własnej operatywności a nie podane wszystko na tacy...
  • 0

#18 Kamyk

Kamyk

    Junior Member

  • 8 postów

Napisano 30 listopad 2011 - 20:22

pytam grzecznie i kulturalnie, jestem uczulony na czytanie ze zrozumieniem i uwierz mi że ową sztukę posiadam.
gdyby poradniki były napisane bardziej dokładnie nie zadawałbym zbędnych pytań
(nie twierdzę że jest coś z nimi nie tak - są naprawdę bardzo dobre ale chyba troszkę czegoś w nich brakuje)
przemawia przez Ciebie zarozumialstwo, zachowujesz się jak byś wiedział od razu.
Sam mnie skierowałeś do odpowiedniego działu i chyba po to on jest.

Chylę czoła przed Twoją wiedzą ale mógłbyś mi pomoc

Użytkownik Kamyk edytował ten post 30 listopad 2011 - 20:29

  • 0

#19 Dychowski

Dychowski

    Owner

  • 6817 postów

Napisano 30 listopad 2011 - 20:29

Zarozumialstwo ? kuknij na forum ile piszę poradników i ile pomogłem , czy Ty możesz się tym samym pochwalić ? utrzymuje to forum , spędzam godziny ażeby pomóc a Ty piszesz takie bzdury...chodzi o to że nie jesteś jedyny i takich jak Ty jest kilkadziesiąt tysięcy tu i na innych forach gdzie piszę , masz wszystko na tacy podane więc zrób tak jak opisane , dokładniej ? a pokaż mi w sieci dokładniejszy poradnik to i ja będę chylił czoła przed Tobą....skierowałem Cie do odpowiedniego działu gdzie masz napisane prawie wszystko po to ażebyś najpierw zrobił to co opisane a nie gdybał co i jak i gdyby , to szczyt lenistwa i nic więcej.Weź również pod uwagę , że ja nie jestem na etacie Samsunga a robie to wszystko free dla ludzi więc następnym razem zastanów się co za idiotyzmy piszesz i do kogo.

Użytkownik Dychowski edytował ten post 30 listopad 2011 - 20:32

  • 0

#20 Kamyk

Kamyk

    Junior Member

  • 8 postów

Napisano 30 listopad 2011 - 20:43

Właśnie chodzi o to że robię dokładnie jak napisałeś i utknąłem w pewnym kroku. Właśnie wtedy poprosiłem Cię o wskazówkę - mało tego żeby nie zaśmiecać forum zapytałem na PW. (instrukcje wykonałem dokładnie jak jest tam napisane lecz zabrakło jasnej informacji z jakim rozszerzeniem ma być rom - co prawda wskazany przez Ciebie)
odesłałeś mnie do innego wątku gdzie po pobraniu Rom nie da się go rozpakować bo wyskakuje błąd.
Naprawdę uwierz mi że nie liczę że zrobisz to za mnie.

Nic trudno będę szukał dalej

Zakończmy zbędną dyskusję bo robi się OFF

Pozdrawiam
  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych