Skocz do zawartości


Zdjęcie
- - - - -

[Q][I8150] Dyskusja odnośnie flashowania - Pytanie,problemy,pomoc


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 Dychowski

Dychowski

    Owner

  • 6837 postów

Napisano 22 listopad 2011 - 16:26

Witam,
W tym temacie dyskutujemy , rozwiązujemy problemy dotyczące flashowania oraz romów modelu I8150 Galaxy W.
  • 0

#2 Hunteros

Hunteros

    Junior Member

  • 24 postów

Napisano 14 styczeń 2012 - 23:48

Po sformatowaniu bateri w Galaxy W zamierzam wgrać Open ROM, który zamieściłeś w innym linku. Czy przed flashowaniem musze rootować telefon czy ten krok już omijam ? W Twojej instrukcji nie ma żadnej informacji na ten temat ale wole się upewnić :) Gdzie ewentualnie można się dowiedzieć jakie aplikacje posiada dany Open Rom czyli chodzi mi o np. gmail itd. ?

Na screenach z poradnika jak flashować Galaxy W jest mowa o romach jednoplikowych i wieloplikowych. Nie wiem już jaki rom to jest ale w pliku do którego dałeś link mam tylko dwa pliki o nazwie http://supportsamsun...AAAAElFTkSuQmCC
Nie wiem jak to w tym momencie zainstalować :(

Użytkownik Dychowski edytował ten post 15 styczeń 2012 - 18:47

  • 0

#3 Dychowski

Dychowski

    Owner

  • 6837 postów

Napisano 15 styczeń 2012 - 19:06


Ok widzę różnicę. W poradniku pisałeś, że dany ROM może być wieloplikowy i rzeczywiście było na screenach widać 4 pliki albo jednoplikowy. Po rozpakowaniu ROM z linka który podałeś mam dwa pliki o nazwie "I8150XXKI8_I8150ITVKI2_I8150XXKI7_HOME.tar.md5" oraz "SS_DL.dll" i teraz nie wiem co zrobić :( Czy to oznacza, że ten ROM jest jednoplikowy a ten plik dll po prostu nic z nim nie robię ?


Tak jak pisałem , daj mi 20 minut , szukam dla Ciebie najnowszego roma i sprawdze zawartość i pomogę ale nie moge tego zrobić w 3 minuty kolego..

OK kolego , teraz mogę konkretnie odpowiedzieć bo sprawdziłem , najnowszym romem open jest I8510XXKL3 to Android 2.3.6 i tu go masz :

Hotfile.com: One click file hosting: I8150XXKL3_OXXKL2_XEU_Android_2.3.6.zip

A ustawić w Odinie powinieneś ten rom tak jak na screenie poniżej :

Załączony plik  I8510-ODIN.png   63,98 KB   24 Ilość pobrań

Pozdrawiam

PS.Pliczka SS.DL.dll nie ruszasz w ogóle bo to biblioteki dynamiczne , pamiętaj że ten pliczek jak i Odin i rom , muszą być w jednym katalogu !!.

Użytkownik Dychowski edytował ten post 15 styczeń 2012 - 19:50

  • 0

#4 Hunteros

Hunteros

    Junior Member

  • 24 postów

Napisano 15 styczeń 2012 - 18:59

Ok widzę różnicę. W poradniku pisałeś, że dany ROM może być wieloplikowy i rzeczywiście było na screenach widać 4 pliki albo jednoplikowy. Po rozpakowaniu ROM z linka który podałeś mam dwa pliki o nazwie "I8150XXKI8_I8150ITVKI2_I8150XXKI7_HOME.tar.md5" oraz "SS_DL.dll" i teraz nie wiem co zrobić :( Czy to oznacza, że ten ROM jest jednoplikowy a ten plik dll po prostu nic z nim nie robię ?
  • 0

#5 Hunteros

Hunteros

    Junior Member

  • 24 postów

Napisano 15 styczeń 2012 - 20:34

Wielkie dzięki, no chyba spróbuje wgrać tego roma. Trochę się boję bo jest to nowość dla mnie ale już chyba czytałem z 10 razy poradnik :) no i chyba raczej nikt inny tego nie wypróbuje :)
  • 0

#6 Dychowski

Dychowski

    Owner

  • 6837 postów

Napisano 15 styczeń 2012 - 20:54

Wielkie dzięki, no chyba spróbuje wgrać tego roma. Trochę się boję bo jest to nowość dla mnie ale już chyba czytałem z 10 razy poradnik :) no i chyba raczej nikt inny tego nie wypróbuje :)


Pewnie nie więc i Ty możesz coś dla innych zrobić i przetestować te dwa najnowsze romy które Ci wrzuciłem.
  • 0

#7 Hunteros

Hunteros

    Junior Member

  • 24 postów

Napisano 15 styczeń 2012 - 21:21

Czy można w jakiś sposób zgrać sobie cały ROM który aktualnie mam tak aby w razie czego powrócić do niego ? Nie mogę za dużo znaleźć na google info na ten temat. Znalazłem info na temat zgrywania plików apk ale czy jest to jednoznaczne z zgraniem całego androida czyli zrobienie mojego roma czy tylko aplikacji zainstalowanych na telefonie ?

Użytkownik Hunteros edytował ten post 15 styczeń 2012 - 22:00

  • 0

#8 Dychowski

Dychowski

    Owner

  • 6837 postów

Napisano 15 styczeń 2012 - 21:59

Czy można w jakiś sposób zgrać sobie cały ROM który aktualnie mam tak aby w razie czego powrócić do niego ? Nie mogę za dużo znaleźć na google info na ten temat.


Można ale musisz mieć roota i wgrane CWM a tego nie masz i nie wiem czy ktokolwiek już to zrobił więc lepiej kuknij jaki masz rom , wpisz w google jego oznaczenie i zassaj go sobie.
  • 0

#9 Hunteros

Hunteros

    Junior Member

  • 24 postów

Napisano 17 styczeń 2012 - 08:38

Zrootowałem telefon zrobiłem sobie kopie potrzebnych aplikacji za pomocą Titanium Backup, później unrootowałem telefon i jestem gotowy do zmiany roma.
Jedno pytanie - czy mam mieć włączone w telefonie debuggowanie usb czy nie ? Jak jest włączone to kies nie widzi telefonu a pisałeś w poradniku, że ma go normalnie widzieć więc podejrzewam, że debuggowanie ma być wyłączone ale wolę się upewnić.

Próbuje fleshować roma ale już 30 minut i nic dalej sie nie dzieje, wszystko było tak jak opisałeś i odin się zatrzymał na "amss.mbn download" wcześniej były jakieś komunikaty big partition size !! No nic czekam dalej

OK !!! udało sie ale musiałem ściągnąć nowszego odina wersja 4.43 ze stronki xda [Q] Has anybody know how to root GT-I9001 - Page 5 - xda-developers . Andek 2.3.6 żadne programy się nie skasowały wszystko jest to co było tylko nie ma juz loga stockowego oraz niepotrzebnych aplikacji :) W nowym odninie wyskoczy komunikat "Close serial port and wait until rebooting." odłączamy wtedy usb i telefon się restartuje

Użytkownik Dychowski edytował ten post 20 styczeń 2012 - 07:42

  • 0

#10 Dychowski

Dychowski

    Owner

  • 6837 postów

Napisano 20 styczeń 2012 - 07:45

Kolego..debugowanie jest potrzebne przy pewnych metodach rootowania a przy pewnych nie więc nie wiem jaką metodą rootujesz.Co do Kies...zawsze przy flashowaniu ma być wyłączone , zabite wszystkie procesy związane z Kies , jest potrzebny ale przy instalacji driverów i tylko raz , później już nie.
  • 1

#11 Hunteros

Hunteros

    Junior Member

  • 24 postów

Napisano 20 styczeń 2012 - 09:19

Dziękuję Panie Dychowski za pomoc, powoli się uczę :)
  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych