Skocz do zawartości


Zdjęcie
- - - - -

[GUIDE][B7510PRO] Poradnik flashowania Odinem


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 Punisher

Punisher

    Zasłużony

  • 1200 postów

Napisano 28 styczeń 2012 - 14:56

Witam wszystkich jest to moj pierwszy poradnik jaki wstawiam tutaj z racji ze nie posiadam ROMU to nie umieszcze screenów z programu Odin!!!

A wiec zaczynamy

1. Pobieramy Drivery usb  lub program KIES, który sam pobierze Drivery po podłączeniu telefonu i tu linki:

 

Kies 2.6 z czerwca 2014 : Link: Pobierz

 

Drivery usb : Link: Pobierz

2. Pobieramy Pliczek OPS dedykowany dla B7510 a mianowicie BENETT z tego linku:

 

Link: Pobierz

3. Pobieramy Odina 4.38 exe z tego linku:

 

Link: Pobierz

 

4. Pobierz rom 2.3.6 lub inny który chcesz wgrać.

 

5. Po zainstalowaniu Driverów usb tworzymy katalog na pulpicie np. b7510 i umieszczmy w nim pliczek OPS oraz rom 2.3.6


Teraz przechodzimy do flashowania telefonu

Przy uzyciu Romu 3-plikowego


1. Odpal Odina 4.38
2. Kliknij na przycisk OPS i wskarz miejsce gdzie owy sie znajduje czyli w folderze np b7510 i kliknij na niego oraz akceptuj wybór
3. klikamy na przycisk PDA i postepujemy tak samo jak w 1 punkcie
4. Klikamy na przycisk PHONE i postepujemy jak wczesniej
5. Klikamy na przycisk CSC i tak samo robim

WAŻNE Musimy mieć zaznaczone nastepujace pola ptaszkiem (AUTO REBOOT oraz PROTECT OPS)

6. Wyłacz telefon i wyjmujemy karte sim oraz karte pamieci. Wkladamy baterie i uruchom go w trybie download przez naciśniecie nastepujacych guzików ( Q + Power jednocześnie)
7. Podłaczamy telefon za pomoca standardowego kabla usb jaki otrzymaliśmy w zestawie
8. Zainstaluja sie sterowniki i w polu COM Port zobaczymy napis np COM4
9. Jeśli juz mamy dostepny port COM to klikamy START
10. Po udanym Flashowaniu bedziemy mieli napis PASS


Przy uzyciu Romu 1-plikowego jako One package

1. Odpalamy Odina 4.38
2. Kliknij na pole OPS i wskarz miejsce gdzie owy sie znajduje czyli w folderze np b7510 i kliknij na niego oraz akceptuj wybór
3. Klikamy na pole One package i wybieramy roz z folderu gdzie go umieściliśmy np b7510Musimy
WAŻNE musimy mieć pozaznaczane wszystkie pola ptaszkami ( ONE PACKAGE, AUTO REBOOT oraz PROTECT OPS )
4. Wyłacz telefon i wyjmujemy karte sim oraz karte pamieci. Wkladamy baterie i uruchom go w trybie download przez naciśniecie nastepujacych guzików ( Q + Power jednocześnie)
5. Podłaczamy telefon za pomoca standardowego kabla usb jaki otrzymaliśmy w zestawie
6. Zainstaluja sie sterowniki i w polu COM Port zobaczymy napis np COM4
7. Jeśli juz mamy dostepny port COM to klikamy START
8. Po udanym Flashowaniu bedziemy mieli napis PASS
 

Zalecane jest zrobienie factory reset za pomoca kodu *2767*3855# powoduje on wyczyszczenie wszystkich aplikacji oraz pamieci telefomu do zera!!!

 



PAMIETAJ WSZYSTKO ROBISZ NA WŁASNE RYZYKO NIE PONOSZĘ ODPOWIEDZIALNOŚCI ZA UCEGLENIE TELEFONU!!!
PORADNIK JEST MOJEGO AUTORSTWA I ZABRANIA SIE UDOSTEPNIANIA NA INNE FORA , PORTALE ITD :gangsta:


Użytkownik Dychowski edytował ten post 16 czerwiec 2014 - 00:14

  • 6

#2 Hans

Hans

    Junior Member

  • 1 postów

Napisano 07 maj 2012 - 16:33

link do drivera usb nie działa, tzn. do tamtego posta z linkiem do hotfile działa, ale na samym hotfilu jest niemiła informacja :(

to samo zresztą (niestety) z plikiem OPS, roma i odin ściągnąłem bez kłopotów

Użytkownik Hans edytował ten post 07 maj 2012 - 16:57

  • 0

#3 Punisher

Punisher

    Zasłużony

  • 1200 postów

Napisano 07 maj 2012 - 17:38

link do drivera usb nie działa, tzn. do tamtego posta z linkiem do hotfile działa, ale na samym hotfilu jest niemiła informacja :(

to samo zresztą (niestety) z plikiem OPS, roma i odin ściągnąłem bez kłopotów


Plik Ops został dodany jako załacznik w tym watku co nie działał a jesli chodzi o sterowniki usb to wystarczy ze masz zainstalowanego kiesa

Pozdrawiam
  • 1

#4 elvisdaniel

elvisdaniel

    Junior Member

  • 5 postów

Napisano 26 sierpień 2013 - 18:17

witam prosze o pomoc,, zrobilem wszystko jak bylo w poradniku natomiast tel startuje do ekranu startowego i resetuje sie i tak w kółko. prosze o pomoc
  • 0

#5 Punisher

Punisher

    Zasłużony

  • 1200 postów

Napisano 26 sierpień 2013 - 18:27

Wyjmij baterie z fona wloz ponownie i wejdz w recowery przez przytrzymanie tych guzikow 3/T + power na raz
Telefon bedzie sie wlaczac 2-3 razy az wejdzie w recowery i wtedy zrob wipe system data oraz cache i powinno byc dobrze tylko pamietaj ze stacisz wszystkie dane jakie miales

Wysyłane z mojego GT-I9505 za pomocą Tapatalk 2
  • 1

#6 elvisdaniel

elvisdaniel

    Junior Member

  • 5 postów

Napisano 26 sierpień 2013 - 19:14

punisher maja to byc guziki power+t?

- - - Updated - - -

nadal nic talefon ciagle stoji << miga logo samsung >> i sie rezetuje . Jak myslicie co moze byc nie tak? z gory dzieki za pomoc

- - - Updated - - -

jest tu ktos kto by mi byl w stanie pomóc?
  • 0

#7 Punisher

Punisher

    Zasłużony

  • 1200 postów

Napisano 26 sierpień 2013 - 19:49

Jaki rom wgrywales 1 plikowy czy 3 plikowy???
A weszles w recowery i klawiszami vol - zeszles do wipe system i zatwiedziles poweremi tak samo pozniej schodzisz do cache i zatwierdzasz powerem
Jesli tak zrobiles to nie powinno byc zadnego problemu z resetowaniem fona na okraglo
Sprobuj jeszcze raz i jak to zrobisz wgraj ponownie ten sam rom

Wysyłane z mojego GT-I9505 za pomocą Tapatalk 2
  • 0

#8 elvisdaniel

elvisdaniel

    Junior Member

  • 5 postów

Napisano 02 wrzesień 2013 - 16:16

witam ;) mam wielki proble i niewiem czy zamieszkczam go w opdowiednim misjscu ;) Orientuje sie moze ktos jak odblokowac bootlandera w samsungu galaxy pro:P jak wyzej pisałem przeszkadza mi on w odpaleniu tela po wgrywaniu niwego romu;d dzieki z gory

[h=1][/h]
  • 0

#9 Punisher

Punisher

    Zasłużony

  • 1200 postów

Napisano 02 wrzesień 2013 - 17:03

nie piszemy posta pod postem!!! edytuj obecne dodajac nowe info

a propo jak bys miałbyś zablokowany bootloader to nie mogłbyś wgrac romu przez tryb download

p.s samsung nie blokuje bootloadera w europie a w usa i canada no chyba ze masz model z za oceanu no to masz problem

Użytkownik Punisher edytował ten post 02 wrzesień 2013 - 17:05

  • 0

#10 elvisdaniel

elvisdaniel

    Junior Member

  • 5 postów

Napisano 02 wrzesień 2013 - 18:02

tel brałem w plusie ,, no problem ciezki bo nawet wyswietlacz niechce sie zaswiecic
  • 0

#11 shaqi1490

shaqi1490

    Junior Member

  • 1 postów

Napisano 03 wrzesień 2013 - 16:47

elvisdaniel

dołączam się do Ciebie. mam ten sam problem. uwaliłem boota podczas instalacji cmw na zrootowanym telefonie. ciągle czarny ekran. udało mi się wykryć telefon pod odinem ale stoi w miejscu na łączeniu z nim. oto logi moje z multi downloader:

Download Start...
<0> Create File...
<1> StartThread Detected : 1
<2> StartThread Detected : 0
<3> StartThread Detected : 0
<4> StartThread Detected : 0
<5> StartThread Detected : 0
<6> StartThread Detected : 0
<7> StartThread Detected : 0
<8> StartThread Detected : 0
<1> setup connection...


a to z odina wersji 1.85

<ID:0/010> Added!!
<OSM> Enter CS for MD5..
<OSM> Check MD5.. Do not unplug the cable..
<OSM> Please wait..
<OSM> B7510XXKPB_B7510XXKP3_B7510XXOXAKP4_HOME.tar.md5 is valid.
<OSM> Checking MD5 finished Sucessfully..
<OSM> Leave CS..
<ID:0/010> Odin v.3 engine (ID:10)..
<ID:0/010> File analysis..
<ID:0/010> SetupConnection..


i jestem w kropce. nie mam zielonego pojęcia jak przez to przebrnąć
  • 0

#12 elvisdaniel

elvisdaniel

    Junior Member

  • 5 postów

Napisano 11 grudzień 2013 - 11:40

witam shaqi1490 i jak udało ci sie postawic tel na nogi?
  • 0

#13 Dychowski

Dychowski

    Owner

  • 6852 postów

Napisano 11 grudzień 2013 - 11:55

Danielu a masz ten fon ? bo może razem pokombinujemy jak go uratować a Ty spokojnie później poprowadzisz dział swego fona ? nie mam tego modelu i nie bardzo mogę pomóc w sprawdzaniu i testowaniu czy to zastosowań cy romów dlatego miło by było mieć taką osobie na forum, pomyśl.
  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych