Skocz do zawartości


Zdjęcie
- - - - -

[GUIDE][I9100] Debrandowanie SGS 2.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
55 odpowiedzi w tym temacie

#1 grzesiek_bu

grzesiek_bu

    Administrator honorowy i dożywotni

  • 3422 postów

Napisano 25 marzec 2012 - 12:41

*
Popularny

Do napisania poradnika jak przejść z romu brandowanego na open skłoniły mnie ciągłe poruszanie tego tematu przy wgrywaniu kolejnych wersji romów: jak pozbyć się brandu, czy będę miał gwarancję i czy dalsze aktualizacje będą możliwe przez Kies lub OTA...

UWAGA 1: przy tej operacji stracimy dane z telefonu, więc należy wykonać kopię kontaktów itp...



I tak... chcąc pozbyć się brandu i przejść na ROM open dla Polski należy:

1. pobrać najlepiej 3 plikowy ROM z CSC zawierający XEO np. XXKH3 ( rom 3 plikowy zalecany dla usunięcia "śmieci" operatora )
2. pobrać oficjalny dostępny w Kiesie ROM dla Polski np. XXKI4 lub najlepiej ostatni XXKPQ (ICS)
3. mając ROM 3 plikowy wgrywamy go Odinem wg tego poradnika - http://supportsamsun...rok-kroku-5288/
4. po wgraniu romu gdy telefon się uruchomi otwieramy dialer (klawiaturę telefonu ) i wpisujemy *#272*NR IMEI#, pojawi nam się kilka Product Code ( PC ), zaznaczamy XEO i dajemy instaluj. Po tym telefon nam się zrestartuje.
5. po uruchomieniu telefonu po zmianie PC wyłączamy telefon i wgrywamy ROM 1 plikowy - XXKI4 ( możemy wtedy już dokonać aktualizacji do oficjalnego ICS - a Kiesem ) lub ( polecam ) 1 plikowy XXKPQ według poradnika z pkt-u 3
6. kiedy telefon ponownie się uruchomi po wgraniu romu dla pewności polecam wykonać Factory Reset ( FR ) przez wybranie w dialerze: *2767*3855#
7. dla tych, którzy wgrali XXKI4 - Kies po podłączeniu telefonu powinna być dostępna aktualizacja do Androida 4.0.3 - XXKPQ...

Po wykonaniu tego wszystkiego w telefonie macie oficjalnego, dostępnego w Kiesie Androida 4.0.3 oraz zgodny ROM z PC ( XEO ). Teraz Kies czy OTA pokaże nam kolejną aktualizację.

UWAGA 2: wszystkie te czynności nie powodują zwiększenie licznika customów.


Dla mających trudności z czytaniem - filmik jak to zrobić
;]

http://www.youtube.com/watch?v=JGadEAIrm5A&feature=player_embedded
  • 34

#2 kornel221

kornel221

    Junior Member

  • 1 postów

Napisano 20 kwiecień 2012 - 20:30

gościu thx za linki :D
  • 0

#3 Landor

Landor
  • 1490 postów

Napisano 20 kwiecień 2012 - 21:54

gościu thx za linki :D

Kolego kornel221, chcesz docenić prace kolegów z forum, zrób to wciskając gwiazdkę pod postem. Twoja wypowiedź to spam.
Dziś poprzestanę na słownym upomnieniu. Następnym razem posypią się warny.
  • 0
Pisanie postów jedynie o treści "Dziękuję..." to spam. Dziękuj innym wciskając gwiazdkę: Dołączona grafika pod postem.
poprzednio: Galaxy S Plus, Galaxy Note 2
obecnie: Galaxy Note 3: ROM STOCK UDMK2 bez nowego bootloadera; Kernel STOCK; Root de la Vega; MOD Wanam Xposed
Nociarze 3, przeczytać koniecznie: [ROOT][N9005] Rootowanie, aktualizacja ROM'u i debrandowanie w jednym (KNOX: 0x0)

#4 qubiak

qubiak

    Senior Member

  • 159 postów

Napisano 25 kwiecień 2012 - 08:14

Od jakiegoś czasu posiadam ROM LPQ. Wykonałem tylko krok 4. Telefon zresetował się (niestety wszystko straciłem). Podłączyłem do lapka (na którym od zawsze działałem z tel.). Kies chciał pobrać aktualizację, pobrałem. Po aktualizacji nie chce mi się połączyć telefon. Pokazuje żebym włączył debugowanie USB. Włączyłem (po wykonaniu kroku nr4 automatycznie odznaczyło się). Kies nadal mi pokazuje żebym włączył debugowanie. Zresetowałem kompa, zresetowałem telefon i nadal to samo :]

Czy zrobienie tylko kroku nr4 powinno wystarczyć by mieć aktualizację przez Kies? Jeżeli zrobiłem coś źle to na co wrócić po wpisaniu *#272*NR IMEI#

Zrobię zaraz wszystko od 1 do ostatniego postu i zobaczymy jak będzie.
Kiedy wgrywamy roota? Po zakończeniu wszystkiego? Rozumiem, że roota z postu nr 36 z
http://supportsamsun...lski-kies-8630/

Użytkownik qubiak edytował ten post 25 kwiecień 2012 - 09:23

  • 0

#5 grzesiek_bu

grzesiek_bu

    Administrator honorowy i dożywotni

  • 3422 postów

Napisano 25 kwiecień 2012 - 14:01

Kolego:

1. nie zadawaj tych samych pytań w kilku miejscach - założyłeś oddzielny temat, więc czekaj na odpowiedź
2. o rootowaniu było nie raz - użyj "szukajki"
3. możesz użyć tego roota ale z postu 32...
  • 0

#6 michaelrsl

michaelrsl

    Junior Member

  • 14 postów

Napisano 03 maj 2012 - 11:33

przepraszam jesli to pytanie bedzie glupie ale wole zapytac ( to nie boli - tak jak uwalony fon )

mam obecnie ICS i telefon jest brandowany T-mobile.
moge wykonać w/w operacje bez przeszkód?

dziekuje za odpowiedz
  • 0

#7 Limmon

Limmon

    Senior Member

  • 476 postów

Napisano 03 maj 2012 - 11:41

W zasadzie tak.Wgrywanie romów , czy zdejmowanie brandu jest niezależne właśnie od brandu.Oczywiście mówię o odinie bo kies jest do "D" :-).A kiesa po zainstalowaniu sterowników można usunąć odin lepszy:p

Wypejczowane S2~ójką
  • 0

#8 michaelrsl

michaelrsl

    Junior Member

  • 14 postów

Napisano 03 maj 2012 - 11:44

to rozumiem - chodzi mi tylko o to czy nie bedzie problemu majac ICSa od T-MOBILE ktory sie masakrycznie zawiesza, wrocic do starszej wersji andrioida...
mam zamiar zrobic debrandowanie na za pomoca softu XXKH3, przestawic na XEO ( jesli nie bedzie przestawione ) potem podlaczyc pod kies'a i pobrac oficnalny NIE brandowany soft ICS.



edit:

moze komuś sie przyda ;-)
smialo mozna za pomoca w/w przepisu odbrandowac telefon nawet majac juz andka 4.0 czyli ICS
zrobilem DOKŁADNIE tak jak jest opisane, używając wymienionych plikow ROM - juz ciesze sie niebrandowanym telefonem bez "death at sleep"

Użytkownik michaelrsl edytował ten post 03 maj 2012 - 14:08

  • 0

#9 Limmon

Limmon

    Senior Member

  • 476 postów

Napisano 04 maj 2012 - 16:05

Mówisz ze ten ICS od temobila nie jest fajny bo jak mamXXLPS czyli open i chce aby w razie awari mógłbym spokojnie temobila gnać.

Wypejczowane S2~ójką
  • 0

#10 grzesiek_bu

grzesiek_bu

    Administrator honorowy i dożywotni

  • 3422 postów

Napisano 04 maj 2012 - 18:41

Fajny, nie fajny... XWLP9 ma "felerny" kernel, który powoduje problemy....
  • 0

#11 michaelrsl

michaelrsl

    Junior Member

  • 14 postów

Napisano 05 maj 2012 - 13:07

a problemy to :

zżera baterie w 4h !
non-stop telefon sie zawiesza gdy jest zablokowany tj. blokujesz i juz nie da sie go odblokować

dlatego zmienilem na open - jakby coś się działo z telefonem wgram brandowanego t-mobile i do serwisu
po zmianie na open ICS ( ver. LPS ) zauważyłem tylko jeden problem a mianowicie czasami nie da sie włączyć WiFi

sorrki za OT ale każde info wg. mnie cenne.
  • 0

#12 grzesiek_bu

grzesiek_bu

    Administrator honorowy i dożywotni

  • 3422 postów

Napisano 05 maj 2012 - 18:32

To o czym piszesz to właśnie ten główny problem LP9 - problem z wybudzieniem fona z tzw. "deep sleep", najczęściej pomagało wyjęcie baterii ...

Na Romach LPQ (głównie ) i LPS (sporadycznie ) telefon zawiesza się przy próbie połączenia do neta przez Wi-Fi w chwili aktywnego połączenia przez sieć...
  • 0

#13 Limmon

Limmon

    Senior Member

  • 476 postów

Napisano 05 maj 2012 - 18:38

To o czym piszesz to właśnie ten główny problem LP9 - problem z wybudzieniem fona z tzw. "deep sleep", najczęściej pomagało wyjęcie baterii ...

Na Romach LPQ (głównie ) i LPS (sporadycznie ) telefon zawiesza się przy próbie połączenia do neta przez Wi-Fi w chwili aktywnego połączenia przez sieć...


Tia... ten problem z wifi wkurza ale dali na szczęście opcje reboot w power menu.

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
  • 0

#14 grzesiek_bu

grzesiek_bu

    Administrator honorowy i dożywotni

  • 3422 postów

Napisano 05 maj 2012 - 18:54

Wgraj XWLP8 i problemu nie ma :) Więcej sobie poczytaj - http://www.dobreprog...nosc,31904.html

Użytkownik grzesiek_bu edytował ten post 05 maj 2012 - 20:42

  • 0

#15 Rozbarat

Rozbarat

    Junior Member

  • 1 postów

Napisano 21 wrzesień 2012 - 14:13

Cześć witam
Wszystko pięknie ładnie, ale za każdym razem jest potrzebny Odyn... dla kogoś, kto nie używa Windowsa od 10 lat, ten problem jest nie do przeskoczenia.
Czy istnieją jakieś inne metody debrandowania, takie które nie wymagają windowsa ?
Do tej pory nie miałem problemu (RBM, LG), natomiast nic nie znalazłem odnośnie SGS2, lub ogólnie Samsunga.

Jakaś podpowiedź wystarczy, za którą z góry dziękuję.

Tomek
  • 0

#16 Limmon

Limmon

    Senior Member

  • 476 postów

Napisano 21 wrzesień 2012 - 14:20

http://supportsamsun...-pro-root-7417/ Musisz mieć roota ,a że nie masz "Okien" to tobie przypada ta metoda http://supportsamsun...en-splash-8749/
  • 0

#17 gustaw223

gustaw223

    Junior Member

  • 11 postów

Napisano 14 listopad 2012 - 03:22

Wielkie dzieki za pomoc, poradnik rewlacyjny. Mialemtylko jeden problem bo po sciagniecu XXKH3 ( rom 3 plikowy zalecany dla usunięcia "śmieci" operatora ) mialem2 pliki GT-I9100-CSC-HOME-MULTI-OXAKH3 i GT-I9100-CSC-MULTI-OXAKH3 . Zaryzykowalem multi i to byl blad. powtorzylem wszyskie operacje jesze raz z plikiem home multi i teraz jest ok.
  • 0

#18 MKool

MKool

    Junior Member

  • 4 postów

Napisano 04 styczeń 2013 - 21:50

Witam,
Jestem nowicjuszem w tematyce flashowania telefonów i dopiero zaczynam więc pozwolę sobie odświeżyć temat.
Czy wszystkie zawarte w pierwszym poście wskazówki są aktualne nawet jeśli ktoś ma telefon w konfiguracji:
Numer modelu
GT-I9100
Wersja systemu Android
4.0.4
Wersja modemu
I9100XXLQ6
Wersja jądra
3.0.15-1056084
dpi@DELL168 #3
SMP PREEMPT Wed Aug 22 22:55:24 KST 2012
Numer wersji
IMM76D.XWLPW
  • 0

#19 Dychowski

Dychowski

    Owner

  • 6814 postów

Napisano 04 styczeń 2013 - 22:28

Dosłownie kolego, pewnie tylko doszły nowsze romy i tyle , metoda ta sama i zasada też :hahaha: no i witaj na forum.
  • 0

#20 MKool

MKool

    Junior Member

  • 4 postów

Napisano 04 styczeń 2013 - 23:43

Po całodziennym czytaniu forum mam mały mętlik w głowie odnośnie brickbuga związanego z chipem emmc. Aplikacja "Got Brickbug" stwierdza u mnie nieznany chip.
Wolę się upewnić ale z tego co wyczytałem bricka tego typu nie można złapać będąc na stockowym oprogramowaniu przy debrandowaniu? Czy to prawda?
  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych