Skocz do zawartości


Zdjęcie
- - - - -

[Q][I9305] Dyskusja odnośnie romów i flashowania i9305 Galaxy III LTE


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
28 odpowiedzi w tym temacie

#1 Dychowski

Dychowski

    Owner

  • 6846 postów

Napisano 20 grudzień 2012 - 00:27

Witam,
W tym temacie będziemy dyskutować o romach, rozwiązywać problemy dotyczące flashowania i jeśli takowe macie, zapraszamy.
  • 0

#2 slazas

slazas

    Junior Member

  • 14 postów

Napisano 02 styczeń 2013 - 20:17

Witam, właśnie dzisiaj dostałem mojego S 3 LTE i mam parę pytań zanim zabiorę się za zmianę Romu, posiadam oprogramowanie "Wersja Modemu-I9305BVALI5, Numer wersji-JRO03C.I9305XXALI5 z 9.09.2012." Czy ktoś ma pojęcie co to za Rom? Wygląda że jest to Rom Vodafone z Niemiec, ale nie jestem pewien ponieważ nic nie wyświetla się przy uruchamianiu i nie posiada żadnych aplikacji operatora. Mam gwarancję 24 mies. podbitą przez sklep i czy znajdę w razie czego taki sam Rom, żeby go przywrócić? Widzę że kolega Radek wrzucił podobny Rom, ale czy to jest to samo?
  • 0

#3 Dychowski

Dychowski

    Owner

  • 6846 postów

Napisano 02 styczeń 2013 - 20:51

Witam, właśnie dzisiaj dostałem mojego S 3 LTE i mam parę pytań zanim zabiorę się za zmianę Romu, posiadam oprogramowanie "Wersja Modemu-I9305BVALI5, Numer wersji-JRO03C.I9305XXALI5 z 9.09.2012." Czy ktoś ma pojęcie co to za Rom? Wygląda że jest to Rom Vodafone z Niemiec, ale nie jestem pewien ponieważ nic nie wyświetla się przy uruchamianiu i nie posiada żadnych aplikacji operatora. Mam gwarancję 24 mies. podbitą przez sklep i czy znajdę w razie czego taki sam Rom, żeby go przywrócić? Widzę że kolega Radek wrzucił podobny Rom, ale czy to jest to samo?


Tu masz rom o którym mówisz , Vodafone Germany :
Hotfile.com: One click file hosting: I9305XXALI5_I9305VD2ALI4_VD2.zip

Gwarancję masz Niemiecką czy polską ? Pewnie jak wgrasz normalny rom open czyli oficjalny Samsunga też wszędzie uznają gwarancję.
  • 0

#4 slazas

slazas

    Junior Member

  • 14 postów

Napisano 02 styczeń 2013 - 21:05

Gwarancję mam Polską, ale na razie nie ma chyba typowo polskich romów, nie licząc brandowanych, dzisiaj i jutro jeszcze pobawię się tym ale w weekend wrzucę na próbę ten Hotfile.com: One click file hosting: I9305XXBLL3_I9305DBTBLL3_DBT.zip, w razie czego wrócę na ten od Ciebie. Dzięki za szybką odpowiedź, miałem wcześniej Galaxy I i tamtego ciężko było uwalić, a tutaj na początku trochę się boję, ale do odważnych świat należy. Dam znać jak chodzi na nowym romie.
  • 0

#5 Dychowski

Dychowski

    Owner

  • 6846 postów

Napisano 02 styczeń 2013 - 21:16

Gwarancję mam Polską, ale na razie nie ma chyba typowo polskich romów, nie licząc brandowanych, dzisiaj i jutro jeszcze pobawię się tym ale w weekend wrzucę na próbę ten Hotfile.com: One click file hosting: I9305XXBLL3_I9305DBTBLL3_DBT.zip, w razie czego wrócę na ten od Ciebie. Dzięki za szybką odpowiedź, miałem wcześniej Galaxy I i tamtego ciężko było uwalić, a tutaj na początku trochę się boję, ale do odważnych świat należy. Dam znać jak chodzi na nowym romie.


OK czekam na info ale pamiętaj , że Samsung znów robi nam pod górkę i w najnowszych romach jest problem z TringleAway czyli wyzerowaniem flashowań i inne jaja typu , że romy mają zablokowany bootloader i nie wgrasz nic innego niż oficjalny jednoplikowy rom, nie wiem czy w przypadku tego modelu też ale na SGS3 , tabach już jest ta Samsungowa zasadzka. Pewnie za jakiś czas i to XDA ominie jak to było w tabie P1000.
  • 0

#6 slazas

slazas

    Junior Member

  • 14 postów

Napisano 04 styczeń 2013 - 19:36

Witam ponownie, jak mówiłem wgrałem na próbę oficjalny romik Samsunga 4.1.2. I9305XXBLL3 wrzucony przez Radka (wielkie dzięki), dodano w nim obsługę kilku okien jednocześnie naprawdę niezły bajer, wszystko chodzi płynnie bez przycięć np. jednoczesne odtwarzanie filmu i przeglądanie poczty, czy też internetu. Widziałem to kiedyś na Note II. Nie wiem czy na zwykłym S 3 też to działa, bo gdzieś czytałem że może mu brakować ramu. Poradnik zrobiony perfekt, nie było żadnych problemów z instalacją, teraz sprawdzę czy da się wrzucić jakiś modowany rom, czy nie ma jakiś blokad. O efekcie dam znać.
  • 1

#7 Dychowski

Dychowski

    Owner

  • 6846 postów

Napisano 04 styczeń 2013 - 20:15

Witam ponownie, jak mówiłem wgrałem na próbę oficjalny romik Samsunga 4.1.2. I9305XXBLL3 wrzucony przez Radka (wielkie dzięki), dodano w nim obsługę kilku okien jednocześnie naprawdę niezły bajer, wszystko chodzi płynnie bez przycięć np. jednoczesne odtwarzanie filmu i przeglądanie poczty, czy też internetu. Widziałem to kiedyś na Note II. Nie wiem czy na zwykłym S 3 też to działa, bo gdzieś czytałem że może mu brakować ramu. Poradnik zrobiony perfekt, nie było żadnych problemów z instalacją, teraz sprawdzę czy da się wrzucić jakiś modowany rom, czy nie ma jakiś blokad. O efekcie dam znać.


Dzieki wielkie za pomoc , info i przetestowanie poradnika, plusik poleciał.
Pozdrawiam
  • 0

#8 slazas

slazas

    Junior Member

  • 14 postów

Napisano 05 styczeń 2013 - 16:38

OK czekam na info ale pamiętaj , że Samsung znów robi nam pod górkę i w najnowszych romach jest problem z TringleAway czyli wyzerowaniem flashowań i inne jaja typu , że romy mają zablokowany bootloader i nie wgrasz nic innego niż oficjalny jednoplikowy rom, nie wiem czy w przypadku tego modelu też ale na SGS3 , tabach już jest ta Samsungowa zasadzka. Pewnie za jakiś czas i to XDA ominie jak to było w tabie P1000.


No i rewelacja, wszystko poszło bez problemu lub prawie bez, ale po kolei. Najpierw wrzuciłem mu roota jak w poradniku i wszystko poszło bez problemu, później zabrałem się za CWM z naszego forum i wszystko wgrało się OK., tylko potem pojawił się problem jak chciałem skopiować rom do pamięci tel. komputer przestał go wykrywać i myślałem że coś się skopało a mam Win.8 i myślałem że to jego wina, ale po kilku zmianach gniazda USB wszystko zaskoczyło, tak że nie wiem co było przyczyną. Wgrałem romik od kolegi Zbyszka "rXTREME.v2.1.1_I9305.XXELKC", oczywiście najpierw zrobiłem wszystkie wipe i wszystko teraz działa rewelacyjnie. Tylko oczywiście licznik flaszowań wskazywał 2, zainstalowałem TriangleAway-v2.37 od kol. Dychowskiego i trochę moja znajomość Angielskiego a właściwie nieznajomość sprawiła mi problemy (wyskakuje dużo ostrzeżeń po angielsku), ale przy pomocy tłumacza internetowego zaryzykowałem i wszystko poszło dobrze, licznik wskazuje teraz "0". Podsumowując wychodzi na to że nie ma żadnych blokad, których by bez większych problemów nie dało się obejść. Dzięki wszystkim za pomoc. Może teraz jak będę coś pisał na temat romu to robić to w wątku danego romu, bo widzę że przybywają nam kolejne romy i będzie to bardziej czytelne?
  • 1

#9 Dychowski

Dychowski

    Owner

  • 6846 postów

Napisano 05 styczeń 2013 - 17:00

Ja również Ci dziękuję za sensowny post który pewnie wielu pomoże i oczywiście jak napisałeś, uwagi itd. dobrze jest pisać w dedykowanych działach :music:
Pozdrawiam
  • 0

#10 mazbog

mazbog

    Junior Member

  • 3 postów

Napisano 12 luty 2013 - 11:27

Witam, ja niestety swego S3 Lte już załatwiłem, prawie miesiąc w serwisie,dziś go odbiorę,a problem był w tym,że nagle stracił swój imei ,ale najgorsze to, że w ogóle nie widział go komputer. Więc tak,ważne jest ,jak piszą na XDA zrobić Backup imei(tu jest adres do stronki jak to zrobić [WARNING! + GUIDE] Backup and Restore IMEI / NV Data Procedure for GT-I9305 - xda-developers) Miałem pecha że uwaliły się dwie rzeczy. Co do opisu Backup and Restore IMEI / NV Data ze strony xda,może ktoś kto zna dobrze angielski,by przetłumaczył i to tu wstawił,bo jak widzę ,jest to bardzo ważne,a straty imei,często się zdarzają.
  • 0

#11 Plej

Plej

    Junior Member

  • 4 postów

Napisano 18 październik 2013 - 12:10

Dychowski, dzięki wielkie za ten poradnik! Uwielbiam takie łopatologiczne tutoriale, dodają mi pewności siebie ;p W związku z tym, że jestem świeżym posiadaczem Androida, mam kilka pytań. Pracuje na Androidzie 4.1.2, po zakupie telefonu zaktualizowałem go Kiesem. Jest to jednak telefon brandowy Vodafone, chciałbym więc wrzucić czysty system Samsunga i trochę go odciążyć, na zabawę z Romami przyjdzie czas później.
1. Czy po wrzuceniu teraz czystego Androida, kupione przeze mnie aplikacje będę mógł ściągnąć ze sklepu Google bez ponownego płacenia?
2. Czy po wypuszczeniu Androida 4.3 dla I9305 będę mógł go zaktualizować oficjalnie, Kiesem? Czy będę musiał znowu bawić się Odinem?
Ps. Dzięki jeszcze dla Mazboga za link do backupu IMEI, postaram się to wykonać przed flashowaniem telefonu. Z ciekawości - ile zapłaciłeś za serwis uwalonego I9305?
  • 0

#12 grzesiek_bu

grzesiek_bu

    Administrator honorowy i dożywotni

  • 3450 postów

Napisano 18 październik 2013 - 13:19

Czysty Android to dla Ciebie co? Raczej domyślam się, że chodzi Ci o ROM niebrandowany... ale dla Polski, czyli XEO takowego nie znajdziesz:smile: dla tego modelu będziesz miał tylko z brandem Plusa... najnowszy to I9305XXBME3...
  • 1

#13 Plej

Plej

    Junior Member

  • 4 postów

Napisano 18 październik 2013 - 14:00

Dzięki za odpowiedź. Tak, chodziło mi oczywiście o soft bez brandu. Czy jest różnica pomiędzy softami brandowymi i niebrandowymi w wydajności i obciążeniu telefonu? Jak miałem telefon na Symbianie, a później Samsunga Wave (Bada), to softy niebrandowe były bardziej wydajne. Generalnie nie zależy mi jakoś bardzo na polskim języku w menu itd., zależałoby mi natomiast bardziej na polskim języku wprowadzania - jest możliwość ściągnięcia dla softu nieprzeznaczonego dla Polski naszego języka i polskich literek tak, aby móc pisać sms z naszymi znakami? Czy jeszcze jakieś ograniczenia wiążą się z zainstalowaniem softu nieprzeznaczonego dla Polski?
  • 0

#14 Landor

Landor
  • 1490 postów

Napisano 18 październik 2013 - 14:41

Dzięki za odpowiedź. Tak, chodziło mi oczywiście o soft bez brandu. Czy jest różnica pomiędzy softami brandowymi i niebrandowymi w wydajności i obciążeniu telefonu? Jak miałem telefon na Symbianie, a później Samsunga Wave (Bada), to softy niebrandowe były bardziej wydajne. Generalnie nie zależy mi jakoś bardzo na polskim języku w menu itd., zależałoby mi natomiast bardziej na polskim języku wprowadzania - jest możliwość ściągnięcia dla softu nieprzeznaczonego dla Polski naszego języka i polskich literek tak, aby móc pisać sms z naszymi znakami? Czy jeszcze jakieś ograniczenia wiążą się z zainstalowaniem softu nieprzeznaczonego dla Polski?

Zawsze brand jest gorszy niż open. Dla mnie to po prostu fabrycznie zepsuty soft.
Właściwie wszystkie romy open mają język polski, a już na 100% te przeznaczone na nasz region czyli EU :-) (Niemcy, Francja, Anglia i tak dalej, i tak dalej).
Nie ma żadnych ograniczeń. Niczego nie trzeba dogrywać.
instalacja, format data / factory reset po instalacji. I ma działać. Nie ma wyjścia :music:



N7100 + TapaTalk 4
  • 1
Pisanie postów jedynie o treści "Dziękuję..." to spam. Dziękuj innym wciskając gwiazdkę: Dołączona grafika pod postem.
poprzednio: Galaxy S Plus, Galaxy Note 2
obecnie: Galaxy Note 3: ROM STOCK UDMK2 bez nowego bootloadera; Kernel STOCK; Root de la Vega; MOD Wanam Xposed
Nociarze 3, przeczytać koniecznie: [ROOT][N9005] Rootowanie, aktualizacja ROM'u i debrandowanie w jednym (KNOX: 0x0)

#15 Plej

Plej

    Junior Member

  • 4 postów

Napisano 18 październik 2013 - 14:49

Dzięki :) A możesz odpowiedzieć na moje pytania z postu 11? :)
  • 0

#16 Landor

Landor
  • 1490 postów

Napisano 18 październik 2013 - 15:00

Dzięki :) A możesz odpowiedzieć na moje pytania z postu 11? :)

Jasne.

1. Czy po wrzuceniu teraz czystego Androida, kupione przeze mnie aplikacje będę mógł ściągnąć ze sklepu Google bez ponownego płacenia?
2. Czy po wypuszczeniu Androida 4.3 dla I9305 będę mógł go zaktualizować oficjalnie, Kiesem? Czy będę musiał znowu bawić się Odinem?

1. Tak, zakup aplikacji juz był. Nie zależy to od romu, który masz. Chyba, że jakaś Twoja aplikacja nie wspiera jeszcze 4.3 - wtedy będziesz musiał poczekać na aktualizację.

2. Jeśli będzie aktualizacja dla regionu PL to Kies ja zobaczy, ale na razie się na to nie zapowiada, żeby była. Poza tym dobra rada jest taka, żeby Kiesa zostawić w spokoju, bo jest setki tematów na forum pt. "Aktualizowałem telefon Kies em i przerwało połączenie, telefon nie działa, pomocy!"
Po co Ci taki stres? :stres2:

S sterowniki z Kiesa się instaluje jedynie i do piekła go. Do aktualizacji softu, zawsze używaj Odina.



N7100 + TapaTalk 4
  • 0
Pisanie postów jedynie o treści "Dziękuję..." to spam. Dziękuj innym wciskając gwiazdkę: Dołączona grafika pod postem.
poprzednio: Galaxy S Plus, Galaxy Note 2
obecnie: Galaxy Note 3: ROM STOCK UDMK2 bez nowego bootloadera; Kernel STOCK; Root de la Vega; MOD Wanam Xposed
Nociarze 3, przeczytać koniecznie: [ROOT][N9005] Rootowanie, aktualizacja ROM'u i debrandowanie w jednym (KNOX: 0x0)

#17 Plej

Plej

    Junior Member

  • 4 postów

Napisano 18 październik 2013 - 15:24

Dzięki, już chyba wszystko wiem, żeby móc odpalić Odina bez większych obaw. Mogę zrobić kilka screenów i małe tłumaczenie w trakcie robienia backupu imei z forum xda, no chyba, że macie to już gdzieś wrzucone na forum.
  • 0

#18 Dychowski

Dychowski

    Owner

  • 6846 postów

Napisano 18 październik 2013 - 16:27

Jasne kolego tylko załóż nowy temat, otaguj go właściwie i pewnie wielu się ucieszy z takiego tutka.
  • 0

#19 camil1400499011

camil1400499011

    Junior Member

  • 6 postów

Napisano 02 marzec 2014 - 13:16

witam
jestem posiadaczem samsunga s3 lte gt-i9305 mam problem kupiłem dwa dni temu telefon z ogłoszenia używany telefon ma wgrany cyanogenmod chce się tego pozbyć bo jak ekran jest zablokowany to zatrzymuje się zegarek . szukam pomocy bo jestem zielony w tym temacie .
  • 0

#20 Dychowski

Dychowski

    Owner

  • 6846 postów

Napisano 02 marzec 2014 - 13:39

Witaj,
A czytałeś to ? :
http://supportsamsun...ok-kroku-11436/

Jak czegoś nie ogarniesz pytaj i pisz. Nie lubie Cyanów bo wiecznie coś się wali dlatego wolę już openy Samsunga :-).
  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych